Τρόμος: Εγκαίνια για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Αντίδραση από την Αλ-Κάιντα!

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

 

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του που κυκλοφόρησε χθες, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ότι όχι μόνο η ιερή πόλη, αλλά και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανική γη.

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε πάντως, ότι θα κινητοποιήσει 1000 αστυνομικούς προκειμένου να προφυλάξει την πρεσβεία και τη γύρω περιοχή, όπου δεσπόζουν αφίσες με το σύνθημα «Τραμπ Κάνε το Ισραήλ Σπουδαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great Again).

 

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης ενισχυθεί εντός και περιμετρικά των παλαιστινιακών εδαφών. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των μάχιμων μονάδων του γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη.

 

Από την 30η Μαρτίου η Γάζα είναι το θέατρο της «πορείας της επιστροφής» στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Διεκδικούν την αναγνώριση του δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα εδάφη απ’ όπου εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1948 και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/Real.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ