Υγιής καρδιά: Αυτές είναι οι 3 καλύτερες και οι 3 χειρότερες δίαιτες

Εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία μας είναι η υγεία της καρδιάς μας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει πως οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παγκοσμίως, για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο και να προστατέψετε την καρδιά σας, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Healthstat.gr

 

Μαζί με την τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός τρόπος για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις. Ποια δίαιτα όμως πληροί καλύτερα τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας;

 

Η δίαιτα DASH βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Είναι 100% ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της AHA διασφαλίζοντας την υγεία της καρδιάς. DASH σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει σημαντικά στην καρδιακή νόσο και τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Επίσης, η πεσκαταριανή δίαιτα, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίστηκε κατά 92% με τις οδηγίες της AHA. Η γαλακτο-ωο-χορτοφαγική διατροφή, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και παραλλαγές που περιλαμβάνουν το ένα ή το άλλο, ευθυγραμμίστηκε κατά 86%.

 

Η δημοφιλής μεσογειακή διατροφή

 

Η βραβευμένη μεσογειακή διατροφή είναι κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA. Η δημοφιλής δίαιτα ήρθε στην τρίτη θέση κυρίως επειδή συνιστά ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher Gardner, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Stanford Prevention Research Center στην Καλιφόρνια.

 

Δίαιτες Atkins και Κέτο

 

Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, όπως η Atkins, και διάφορες Κετογονικές δίαιτες ήταν στο κατώτερο επίπεδο των υγιεινών διατροφικών προτύπων για την καρδιά, λόγω της έμφασης στο κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και κορεσμένα λίπη, καθώς και την περιορισμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

 

Μια vegan δίαιτα που περιλάμβανε περισσότερο από 10% λιπαρά όπως και δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική, ήταν στη δεύτερη κατώτερη βαθμίδα - και οι δύο πληρούσαν το 78% των διατροφικών οδηγιών της AHA.

 

Οι πολύ χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες (λιγότερο από 10% λιπαρά), και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως οι South Beach, Zone και εκείνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν επίσης χαμηλά στη λίστα.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr