Υγρασία στο σπίτι; Ξεφορτωθείτε το πρόβλημα με πέντε τρόπους

Έχετε υγρασία στο σπίτι; Η υγρασία αποτελεί πραγματικό πρόβλημα σε πολλά σπίτια, ειδικά σε σπίτια που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την υγρασία και τις συνέπειές της.

 

Όπως συμβαίνει και με τους εξωτερικούς χώρους, η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους που υπερβαίνει το 60% ή 70% θεωρείται υψηλή και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Ακολουθούν μερικά μόνο από αυτά:

 

- Ακάρεα.

- Άσχημη οσμή

- Βακτήρια και μύκητες.

- Μούχλα σε τοίχους και γωνίες.

- Φθορά του σπιτιού και άλλων αντικειμένων.

 

Πέρα από το ότι η υγρασία δημιουργεί κακή εντύπωση και προκαλεί προβλήματα υγείας, περισσότερο υποφέρουν οι άνθρωποι με αλλεργίες ή αναπνευστικές νόσους.

 

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα και να απαλλαγείτε από την υγρασία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συστάσεις που θα σας βοηθήσουν.

 

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι

 

γυναίκα που ανοίγει το παράθυρο, υγρασία στο σπίτι

 

1. Αερισμός

 

Πρόκειται για την πιο σημαντική σύσταση από όλες. Θα πρέπει πάντα να αερίζετε καλά το σπίτι σας, ειδικά τους χώρους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγρασίας. Προσπαθείτε να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά όσο περισσότερο μπορείτε. Αν αυτό δεν αρκεί, μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν ανεμιστήρα για να διατηρείτε το σπίτι δροσερό.

 

Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ορισμένων χώρων απαλλαγμένων από την υγρασία, όταν μετά βίας υπάρχει φυσικός αέρας. Όμως μην το παρακάνετε. Ο αέρας που αναπνέετε πρέπει να έχει κάποια υγρασία για να προλαμβάνονται οι ασθένειες και η ρινική συμφόρηση.

 

2. Αναγνωρίστε τις πηγές της υγρασίας

 

Αν βρείτε στο σπίτι σας κάποιο σημείο γεμάτο υγρασία, πρέπει να προσδιορίσετε τι την προκαλεί. Αν υπάρχουν σπασμένοι σωλήνες ή διαρροές σε μη ορατά σημεία, αυτό θα φανεί στους τοίχους με λεκέδες που σταδιακά μεγαλώνουν.

 

Να θυμάστε ότι, αν δεν επισκευάσετε αυτές τις διαρροές αμέσως, η κατάσταση θα χειροτερέψει και μπορεί ακόμα και να προκληθεί πλημμύρα. Φροντίστε να μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο!

 

 

3. Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

 

Η συσκευή αυτή είναι ιδανική για τις βροχερές ή τις κρύες περιοχές. Η υγρασία τείνει να συσσωρεύεται εύκολα στα σπίτια αυτών των περιοχών επειδή υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αερίζονται συνεχώς.

 

Επομένως, αν θέλετε να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα, που θα την απορροφήσει και θα τη στεγνώσει εύκολα. Μην ανησυχείτε για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή οι αφυγραντήρες καταναλώνουν την ίδια ενέργεια με τα κλιματιστικά. Οι αφυγραντήρες είναι διαθέσιμοι σε διάφορα μεγέθη και τιμές.

 

4. Απαλλαγείτε από την υγρασία με αλάτι

 

Γνωρίζατε ότι είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρηχό δοχείο και ένα κιλό αλάτι. Απλώς ρίξτε το αλάτι στο δοχείο και θα το δείτε να απορροφά πολλή υγρασία μέσα σε δυο μέρες.

 

Το αλάτι έχει πραγματικά μεγάλη απορροφητικότητα. Πέρα από το ότι μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. Όταν προσέξετε ότι το αλάτι είναι υπερβολικά υγρό ή έχει μαυρίσει, είναι ώρα να το αλλάξετε.

 

5. Άλλα κόλπα για να προλάβετε την υγρασία

 

Πέρα από τις παραπάνω συστάσεις, η πρόληψη της εμφάνισης υγρασίας στο σπίτι σας είναι επίσης πραγματικά σημαντική. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

 

- Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα.

 

- Μη ρυθμίζετε ποτέ τη θέρμανση πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, επειδή αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση υγρασίας στους τοίχους και σε άλλα σημεία του σπιτιού.

 

- Στεγνώνετε τα ρούχα σας κρεμώντας τα έξω. Αν τα αφήνετε μέσα, η υγρασία εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο.

 

- Μην έχετε πολλά φυτά σε ένα μόνο σημείο του σπιτιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγρασία λόγω της αναπνοής των φυτών.

 

Τέλος θα πρέπει να μην ξεχνάτε να έχετε φυσικό φως και φυσικό αέρα στο σπίτι σας. Θα πρέπει να υπάρχουν παράθυρα και πόρτες σε σημεία που επιτρέπουν στο ηλιακό φως να μπαίνει στο σπίτι. Επίσης θα πρέπει να κάνετε αναδιαρρύθμιση στα έπιπλά σας έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί με ευκολία μέσα στο σπίτι σας.

 

Οι συμβουλές αυτές μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ να απαλλαγείτε από την υγρασία και να προλάβετε την εμφάνισή της. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην υγεία σας και στον τραπεζικό λογαριασμό σας, χάρη σε όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε αποφεύγοντας να αγοράζετε κάθε τόσο μπογιά.