Ισπανία: Φάλαινα που ξεβράστηκε σε ακτή έκρυβε στα σπλάχνα της «θησαυρό» αξίας 500.000 ευρώ

Ένας πολύτιμος θησαυρός κρυβόταν στα σπλάχνα μιας φάλαινας-φυσητήρα που ξεβράστηκε στην Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων. 

 

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας, Αντόνιο Φερνάντες Ροντρίγκες, επιθεώρησε το παχύ έντερο του κήτους - και ένιωσε κάτι σκληρό κολλημένο σε αυτό το τμήμα του εντέρου. «Αυτό που έβγαλα ήταν ένας όγκος διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών. Όλοι παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα», δήλωσε στον Guardian.

 

Η άμβρα ή γκρι κεχριμπάρι, είναι στερεή, κηρώδης, εύφλεκτη ουσία με θαμπό γκρίζο ή μαύρο χρώμα που παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών-φυσητήρων. Σχηματίζεται από μια έκκριση του χοληδόχου πόρου στα έντερα του συγκεκριμένου είδους φάλαινας. Μπορεί να βρεθεί να επιπλέει στη θάλασσα ή ξεβρασμένο στις ακτές. Επιπλέον διαθέτει στη σύνθεσή της μια άοσμη αλκοόλη που μπορεί να σταθεροποιήσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρωμάτων, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά πολύτιμη. 

 

Η αξία της ποσότητας άμβρας που κρατούσε στα χέρια του Φερνάντες εκτιμάται περίπου στις 500.000 ευρώ. 

 

 
 

Η προέλευση της άμβρας,  την οποία παράγουν περίπου μία στις 100 φάλαινες-φυσητήρες, εξιχνιάστηκε μόνο όταν άρχισε η εκτεταμένη φαλαινοθηρία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί να χωνευτεί και αποβάλλεται. Κάποια από τα υπολείμματα όμως παραμένουν και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας σχηματίζοντας άμβρα. Μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της φάλαινας στην Λας Πάλμας μεγαλώνει πολύ, με αποτέλεσμα να σπάσει το έντερο και να σκοτώσει το κήτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ