Μαρία Ζαχαράκη
Ο Τούρκος πρόεδρος αναδιατυπώνει από τα Κατεχόμενα το αφήγημα της διαίρεσης
Από την κατεχόμενη Λευκωσία, ανήμερα της 51ης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την προσήλωσή του στη διχοτόμηση και παρουσιάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως θύμα διεθνούς απομόνωσης.
«Όποιες πόρτες κι αν κλείνουν για να εμποδίσουν τους Τουρκοκύπριους, πάντα βρίσκουμε νέες πόρτες να ανοίξουμε και νέους δρόμους να ταξιδέψουμε», δήλωσε εμφαντικά.
Στο επίκεντρο των δηλώσεών του βρέθηκε και πάλι το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», με τον Ερντογάν να στηρίζει ανοιχτά το όραμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα του κ. Ερσίν για μια λύση δύο κρατών. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συμβιβαστεί με την εκεί πραγματικότητα», είπε.
Η «σιωπή» του παρελθόντος και η εμμονή στην αυτάρκεια
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αντικρούσει την ελληνοκυπριακή «υπεροχή» μέσω της ανάπτυξης που –κατά την Άγκυρα– καταγράφεται στα Κατεχόμενα. Αποσυνδέοντας τον βόρειο τομέα από το νότιο, υποστήριξε με νόημα: «Θα ήθελα να πω το εξής με μεγάλη ικανοποίηση: οι κύκλοι που προσπάθησαν να κάμψουν την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων, δείχνοντας ως παράδειγμα το επίπεδο ευημερίας στο νότιο τμήμα του νησιού πριν από χρόνια, έχουν σιωπήσει σήμερα».
Το αεροδρόμιο Τύμπου σύμβολο περιφερειακής ακτινοβολίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε σήμερα να προβάλει περισσότερο τα έργα υποδομής ως σημεία αυτονομίας των Κατεχομένων, αποδίδοντας τους γεωπολιτικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.
«Με την ανακαίνιση του αεροδρομίου Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου), σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, μετατρέψαμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε λαμπρό αστέρι της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στον τουρισμό, την απασχόληση και τις επενδύσεις».
Επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά πατερναλιστική φροντίδα, ο Ερντογάν δηλώνει αμετάθετος στη στήριξη του τουρκοκυπριακού στοιχείου. «Είμαστε εδώ για την ενότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ευημερία του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και θα είμαστε πάντα εδώ».
Πλήρης ταύτιση με Τατάρ – Κάλεσμα για διεθνή αναγνώριση
Η έμφαση μετατοπίζεται στην οικοδόμηση θεσμικής και πολιτικής υπόστασης του ψευδοκράτους, με αίτημα για διεθνή αποδοχή του.
«Είμαστε σε πλήρη ομοφωνία με τον πρόεδρο κ. Τατάρ και την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για την οικοδόμηση του πολιτικού και οικονομικού μέλλοντος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να τερματιστεί η αδικία που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί».
Έργα και υποδομές ως δείκτης κυριαρχίας
Στην τελική αποστροφή του λόγου του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα έργα ως ενσάρκωση του τουρκικού δυναμισμού στα Κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας μια φράση με έντονο συναισθηματικό φορτίο. «Έπρεπε να κάνουμε αυτό που αρμόζει σε έναν Τούρκο και το κάναμε. Μπορούμε να το κάνουμε, φέραμε νερό από την Τουρκία κάτω από τη θάλασσα.
Είμαστε υπερήφανοι που φέραμε διάφορα έργα, επενδύσεις και σχέδια από τις μεταφορές μέχρι την υγεία, την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, την αστικοποίηση μέχρι την άρδευση, τη γεωργία μέχρι την ενέργεια στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε.
«Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα του κ. Ερσίν για μια λύση δύο κρατών. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συμβιβαστεί με την εκεί πραγματικότητα». «Είμαστε εδώ για την ενότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ευημερία του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και θα είμαστε πάντα εδώ».
«Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να τερματιστεί η αδικία που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί».
ΥΠΕΞ: Η διαιώνιση του σημερινού status quo και η δημιουργία «δύο κρατών» δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις για το Κυπριακό
Η ανακοίνωση για την συμπλήρωση 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
«Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής σε έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του για την συμπλήρωση 51 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Το ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, αλλά και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία «δύο κρατών», δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι με γενναιότητα και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τη Μεγαλόνησο» αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ. Και προσθέτει: «Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία "δύο κρατών", δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.
Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χάρη στην ισχυρή προσήλωση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Κυπριακό βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένο σχήμα, οι οποίες έλαβαν χώρα εφέτος στην Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στον στόχο αυτό».