Είκοσι-πέντε χώρες ζήτησαν τη Δευτέρα (21/7) τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και επέκριναν το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης, μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων το τελευταίο διάστημα, ενώ «ηχηρή» είναι και σε αυτή την περίπτωση η απουσία της υπογραφής αλληλεγγύης της Ελλάδας.
Οι χώρες δήλωσαν ότι περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ ζητούσαν βοήθεια και καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν «σταδιακή παροχή βοήθειας και απάνθρωπη δολοφονία αμάχων».
«Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών (Ολλανδία), της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας.
Η δήλωση υπογράφηκε επίσης από την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χάτζα Λαχμπίμπ.
Η πλειονότητα των νεκρών βρισκόταν κοντά σε εγκαταστάσεις της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης της Γάζας (GHF), την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ υποστήριξαν για να αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα από ένα δίκτυο υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.
«Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών σε κοινή δήλωση.
Η έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ παρέχει βοήθεια προέρχεται από αρκετές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ και του σημαντικότερου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Gaza Humanitarian Foundation χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας και logistics για να μεταφέρει προμήθειες στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό το σύστημα που διευθύνεται από τον ΟΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει επιτρέψει στους μαχητές της Χαμάς να λεηλατήσουν τα φορτία βοήθειας που προορίζονταν για τους πολίτες. Η Χαμάς αρνείται την κατηγορία.
ΟΗΕ: Oι τιμές των τροφίμων στη Γάζα έχουν αυξηθεί 40 φορές
Στο μεταξύ, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε τη Δευτέρα ότι «λαμβάνει απελπισμένα μηνύματα για λιμό» από το προσωπικό του στη Γάζα, καθώς τα παλαιστινιακά εδάφη βιώνουν ραγδαία αύξηση των επιπέδων πείνας, σύμφωνα με τo Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πληθυσμός της Γάζας, που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια άτομα, αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, με γιατρούς, την υπηρεσία πολιτικής άμυνας και την ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) να αναφέρουν αύξηση των περιπτώσεων υποσιτισμού τις τελευταίες ημέρες.
Σε ανάρτηση στο X, η UNRWA ανέφερε ότι η έλλειψη τροφίμων στα παλαιστινιακά εδάφη είχε προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 40 φορές, ενώ τα αποθέματα βοήθειας που είχε συσσωρεύσει στις αποθήκες της έξω από τη Γάζα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν «ολόκληρο τον πληθυσμό για πάνω από τρεις μήνες».
«Τα δεινά στη Γάζα είναι ανθρωπογενή και πρέπει να σταματήσουν», έγραψε. «Σηκώστε τον αποκλεισμό και αφήστε τη βοήθεια να εισέλθει με ασφάλεια και σε μεγάλη κλίμακα».
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την παράταση της εκεχειρίας έξι εβδομάδων, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 2 Μαρτίου, απαγορεύοντας την είσοδο οτιδήποτε μέχρις ότου επιτραπεί η είσοδος φορτηγών σε περιορισμένο αριθμό στα τέλη Μαΐου.
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας ανέφερε την Κυριακή τουλάχιστον τρεις θανάτους βρεφών από «σοβαρή πείνα και υποσιτισμό» την περασμένη εβδομάδα.
Το υπουργείο ανέφερε ότι 18 άτομα πέθαναν από την πείνα μέσα σε 24 ώρες μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σϊφα της Γάζας: «Τα βρέφη κάτω του ενός έτους υποφέρουν από έλλειψη γάλακτος, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του βάρους τους και μείωση της ανοσίας τους, καθιστώντας τα ευάλωτα σε ασθένειες.
Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει απαγόρευση ή περιορισμός στην είσοδο βρεφικού γάλακτος ή βρεφικής τροφής στη Γάζα».
Ο Cogat, ο ισραηλινός οργανισμός του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι «πάνω από 2.000 τόνοι παιδικών τροφών και βρεφικού γάλακτος παραδόθηκαν στη Γάζα», χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο.
Ο οργανισμός έγραψε στο X: «Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να συνεχίσουν να συντονίζονται μαζί μας για να εξασφαλίσουν την άμεση είσοδο παιδικών τροφών και βρεφικού γάλακτος. Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή: να υποστηρίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πολίτες – όχι προς τη Χαμάς.»