Ψήφισαν 164 βουλευτές, εξαιτίας της αποχώρησης από τη Βουλή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ηκυβερνητική πλειοψηφία ολοκλήρωσε και θεσμικά το ξέπλυμα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς υπερψήφισε το πόρισμα της προανακριτικής-παρωδίας, το οποίο υπενθυμίζεται πως είχε ψηφίσει μόνο η γαλάζια πλειοψηφία, και έτσι ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο με την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με την εμπλοκή του στο έγκλημα των Τεμπών.
Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές, εκ των οποίων τα 163 ήταν έγκυρα και 1 άκυρο. Εξ΄αυτών υπέρ για την παραπομπή του κ. Καραμανλή ψήφισαν 157 βουλευτές και έξι «κατά». Δεν ψήφισε κανείς παρών.
Πρακτικά με τη σημερινή διαδικασία η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, μεθοδεύοντας με την πρότασή της την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο με αστείες κατηγορίες.
Επεισοδιακή η συζήτηση
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση στη Βουλή ήταν επεισοδιακή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ένα ανελέητο σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης για την κοινοβουλευτική μεθόδευση της διαδικασίας.
Στην συζήτηση δε θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι αναφορές και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες πυροδότησαν ακόμη έναν κύκλο συγκρούσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, η οποία είναι βαριά εκτεθειμένη από τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που βρίσκεται στη Βουλή.
Οι συγκρούσεις κάποια στιγμή εκτροχιάστηκαν, με την συνεδρίαση να διακόπτεται εξαιτίας αναφοράς της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά αποχώρησαν από τη Βουλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Προανακριτική και τη βολική παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη Βουλή μόνο η Πλεύση Ελευθερίας και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Τι ακολουθεί
Μετά από το πράσινο φως της Ολομέλειας, η Βουλή παραδίδει τη σκυτάλη στη δικαιοσύνη. Σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας μέσω κλήρωσης από τον Πρόεδρο της Βουλής θα συγκροτηθεί πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και θα προκύψει μετά από κλήρωσει, που θα κρίνει τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και άρα την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο.