Ξεκινά η… μάχη της πλατείας: Πού θα μιλήσει ο Μητσοτάκης. Οι εξορμήσεις Τσίπρα και Ανδρουλάκη - Κλειδώνει το νέο κόμμα Σαμαρά; Το πολιτικό παρασκήνιο, το ρήγμα με τη ΝΔ και η μάχη της επόμενης μέρας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Σε… ρυθμούς περιοδειών αρχίζουν να κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί - Παρά το ότι η κυβέρνηση μιλά για κάλπες το 2027, τα σενάρια για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο δεν λένε να κοπάσουν

 

Σε… ρυθμούς περιοδειών αρχίζουν σταδιακά να κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, με τις εξορμήσεις να πληθαίνουν εν μέσω θέρους. Παρά το ότι η κυβέρνηση μιλά για κάλπες το 2027, τα σενάρια για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο δεν λένε να κοπάσουν.

 

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα είναι δεδομένο πως το κρίσιμο στοίχημα για τα κομματικά επιτελεία είναι η προσέγγιση αυτού του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό «επιστρατεύεται» η παλιά δοκιμασμένη συνταγή και ξεκινά η …μάχη της πλατείας και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η εκστρατεία πόρτα - πόρτα.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο (13/6) στη Ρόδο, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να επισκεφθεί και κάποια γειτονιά στην Αθήνα. Οι γαλάζιες κομματικές μηχανές ζεσταίνονται και αύριο στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί η «γαλάζια» πολιτική ακαδημία, με την συμμετοχή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών και τοπικών στελεχών. Θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες άλλα τρία «ραντεβού» σε Αγρίνιο, Ιωάννινα και Λάρισα (κάθε Πέμπτη).

 

Παράλληλα από την Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους μεικτά κλιμάκια, με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ, με στόχο την προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων. Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι και εντονότερη η εκ δεξιών πίεση.

 

Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός στη σημερινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ, θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει εξωστρέφεια και θα υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να χάνονται τα όσα κάνει η κυβέρνηση στην καθημερινότητα. Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν πως είναι κρίσιμη η αναζωογόνηση της κομματικής βάσης και η επανενεργοποίηση πολιτών που παραμένουν συναισθηματικά κοντά στη ΝΔ, αλλά έχουν απομακρυνθεί από την ενεργή συμμετοχή.

 

Μία σειρά από εκδηλώσεις ετοιμάζει μέσα στο καλοκαίρι το κόμμα ΕΛ.Α.Σ του Αλέξη Τσίπρα, με την αρχή να γίνεται από την Αττική. Μετά την εκδήλωση στο Θησείο- όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος- σταδιακά κλειδώνουν οι επόμενες κινήσεις. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Κοκκινιά και έπεται συνέχεια. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάζονται αναλυτικά και οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος, ενώ κρίσιμη θεωρείται η προσέγγιση μεγάλων ομάδων όπως οι νέοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες κ.α

 

Στο μεταξύ στη Δραπετσώνα συνεχίζονται αύριο οι περιοδείες που πραγματοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, με έμφαση να δίνεται στην Αττική. Οι μετρήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ καταγράφει καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και επομένως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την προσέγγιση ενός κεντρώου κοινού, που δηλώνει αναποφάσιστο.

 

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος

 

Να μην επικρατήσει θερινή ραστώνη θέλουν τα κομματικά επιτελεία, που διαβάζουν με προσοχή τα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. κοντά στο ψυχολογικό όριο του 30% στην εκτίμηση ψήφου και δεύτερο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή στην τρίτη θέση σε μία σειρά δημοσκοπήσεων είναι το ΠΑΣΟΚ ενώ σε κάποιες άλλες είναι το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού. Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος καθώς εκεί θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις απο τον Αντώνη Σαμαρά που όπως φαίνεται ετοιμάζεται για την δημιουργία κόμματος.

 

 

Κλειδώνει το νέο κόμμα Σαμαρά; Το πολιτικό παρασκήνιο, το ρήγμα με τη ΝΔ και η μάχη της επόμενης μέρας

 

Ανακοινώθηκε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ | ekirikas.com

 

Γιάννης Ευσταθίου 

 

ρικό θέμα του πολιτικού παρασκηνίου εξελίσσεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, με τις τελευταίες παρεμβάσεις και δηλώσεις από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να ενισχύουν την εικόνα ότι οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

 

Η εμφάνιση του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Τσιούτσια, στην εκπομπή του OPEN «10 παντού» ερμηνεύτηκε ως ακόμη ένα σαφές πολιτικό σήμα. Σύμφωνα με την ανάλυση που ακολούθησε, η επιχειρηματολογία του θύμιζε σε μεγάλο βαθμό τοποθέτηση εκπροσώπου ενός νέου πολιτικού φορέα, γεγονός που ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η δημιουργία κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό θεωρείται πλέον πολύ πιθανή.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ένα απλό πολιτικό πρόσωπο μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Έχει διατελέσει πρόεδρος του κόμματος, πρωθυπουργός της χώρας και βουλευτής για δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κίνησή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο για το εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης όσο και για τη συνολική εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η πλευρά Σαμαρά εμφανίζεται να έχει κάνει σημαντική προετοιμασία σε τρία επίπεδα: οργανωτικό, στελεχιακό και πολιτικό. Το ενδεχόμενο νέου κόμματος δεν παρουσιάζεται ως μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας ζυμώσεων, επαφών και επεξεργασίας πολιτικού αφηγήματος.

 

Κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας είναι ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά δεν πηγάζει από προσωπική πικρία ή από μια προσπάθεια ιστορικής δικαίωσης, αλλά από βαθιά πολιτική διαφωνία με τη σημερινή πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απομακρυνθεί από βασικές αρχές και αξίες της παράταξης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο Ηράκλειο, ότι «σημασία δεν έχει η ηλικία όταν υπάρχει ανάγκη για τον τόπο». Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως πολιτικό μήνυμα ετοιμότητας και όχι ως απλή ρητορική τοποθέτηση.

 

Ένα από τα βασικά ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία είναι ο πιθανός εκλογικός αντίκτυπος ενός κόμματος Σαμαρά. Σύμφωνα με την ανάλυση, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έχει ήδη διαμορφώσει επιχειρήματα για την περίπτωση που ένα νέο κόμμα επηρεάσει τα ποσοστά της ΝΔ. Ειδικότερα, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να πιάσει το κρίσιμο όριο του 25%, που ενεργοποιεί το μπόνους εδρών, η πλευρά Σαμαρά φαίνεται να αποδίδει την ευθύνη όχι στον ίδιο, αλλά στην ηγεσία της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι εκείνη απομακρύνθηκε από την εκλογική της βάση.

 

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο επιχείρημα περί «αποδόμησης» του Αντώνη Σαμαρά. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζεται ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί η στάση του ως αποτέλεσμα προσωπικών παραπόνων, πικρίας ή φιλοδοξιών. Η εκτίμηση αυτή συνοδεύεται από αναφορές σε δημόσιες δηλώσεις, διαδικτυακή κριτική και χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε και η συζήτηση για τους χαρακτηρισμούς περί «ακροδεξιάς». Η πλευρά Σαμαρά φαίνεται να θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε τις αποστάσεις που θα έπρεπε από τέτοιες αναφορές. Αν και επισημάνθηκε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει υιοθετήσει επίσημα τέτοιους χαρακτηρισμούς για τον πρώην πρωθυπουργό, στο στρατόπεδο Σαμαρά φαίνεται να υπάρχει ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο. Εάν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει τελικά στην ανακοίνωση νέου κόμματος, το πολιτικό σκηνικό θα εισέλθει σε νέα φάση, με πιθανές επιπτώσεις στη Νέα Δημοκρατία, στην ευρύτερη κεντροδεξιά και στους συσχετισμούς ενόψει των εκλογών.

 

Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν θα υπάρξει νέο κόμμα Σαμαρά, αλλά με ποιο πολιτικό αφήγημα θα εμφανιστεί, ποια στελέχη θα το πλαισιώσουν και πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό έχει ήδη ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική αντιπαράθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ