Πληρωμένη απάντηση στον Στουρνάρα για τη 13η σύνταξη - Ξαφνικό λουκέτο σε αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα. Στον «αέρα» 170 εργαζόμενοι

Λένα Κυριακίδη

 

Η ΑΓΣΣΕ αντικρούει τη θέση του διοικητή της ΤτΕ που χαρακτήρισε ως «τρέλα» την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

 

Νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που χαρακτήρισε ως «τρέλα» την επαναφορά της 13ης σύνταξης και «παροχές που δεν έχουν αντίκρισμα στον δημοσιονομικό χώρο».

 

Ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα, τα οποία είχαν επιβληθεί στη διάρκεια των μνημονίων, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για πάρα πολλά χρόνια, παραβλέποντας τις δραματικές συνέπειες από το μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις και το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα συχνά να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ηλικιωμένων.

 

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) κάλεσε χθες με ανακοίνωσή της τον κ. Στουρνάρα να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, θυμίζοντας ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω:

 

  • Η καταβολή της 13ης σύνταξης δεν αποτελεί παρά επιστροφή μόλις του 8,33%.
  • Οι ονομαστικές απώλειες των συνταξιούχων προσεγγίζουν το 45% και σε αρκετές περιπτώσεις το υπερβαίνουν.
  • Οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν εισφορές για 14 μήνες και έλαβαν, τουλάχιστον μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου, μόνο 12 συντάξεις, μειωμένες και επανυπολογισμένες.
  • Το ανταποδοτικό ποσοστό των συντάξεων είναι 50% επί του μέσου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου για 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Οι φορολογούμενοι υπόκεινται εδώ και 17 χρόνια σε διπλή φορολογία, από τις παρακρατήσεις προς την εφορία και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων μέσω της οποίας αφαιρούνται 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

 

Ξαφνικό λουκέτο σε αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα. Στον «αέρα» 170 εργαζόμενοι

 

Ξαφνικό λουκέτο σε αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα – Στον «αέρα» 170 εργαζόμενοι

 

Γιατί αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων της • Παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Πέλλας.

 

Στην αναστολή της λειτουργίας των 11 καταστημάτων MERE στην Ελλάδα προχώρησε η Torg Hellas, η εταιρεία που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το δίκτυο της ρωσικής εκπτωτικής αλυσίδας στη χώρα μας.

 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ένταξη του Sergey Shnayder, συνιδρυτή της μητρικής εταιρείας Svetofor, που λειτουργεί περισσότερα από 2.200 καταστήματα εκπτωτικής λιανικής στη Ρωσία και το εξωτερικό με τα εμπορικά σήματα Svetofor, ΜΕRE και MyPrice, στην 21η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αλυσίδα Svetofor συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ρωσίας ενώ επισημαίνει ότι ο όμιλος Svetofor, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται με καταστήματα σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

 

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας για τους περίπου 170 εργαζόμενους

Με το κλείσιμο των καταστημάτων στον «αέρα» μένουν οι περίπου 170 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα καταστήματα της MERE. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. Κάνει λόγο για πρωτοφανή αβεβαιότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ενώ επισημάνει τον κίνδυνο πως σε περίπτωση οριστικής παύσης λειτουργίας της εταιρείας και διατήρησης της δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων, ενδέχεται να προκύψουν εμπόδια και στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για τη λύση των συμβάσεων εργασίας και την υπαγωγή των εργαζομένων στις παροχές ανεργίας της ΔΥΠΑ.

 

Παράλληλα ζητά να διευρυνθεί κάθε νόμιμο περιθώριο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας, να διασφαλιστεί η καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να προστατευθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ