Οι FT αποθεώνουν Πιερρακάκη γιατί “η Ελλάδα προσφέρει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εύπορους ιδιώτες, και φορολογικό παράδεισο για τα hedge funds”!

Να γιατί βγάζουν αναφυλαξία με την πρόταση Τσίπρα για «πατριωτική εισφορά» και «Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης», Η πρόταση προβλέπει μόνιμη εισφορά 1% επί της καθαρής περιουσίας του οικονομικά ισχυρότερου 1% των Ελλήνων, με δυνητικά έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, ενώ προβλέπονται συμψηφισμός με άλλους φόρους περιουσίας, περιορισμός αδικαιολόγητων φοροπαλλαγών καθώς και οδικός χάρτης εφαρμογής 12-18 μηνών.

 

Σύμφωνα λοιπόν με σημερινό δημοσίευμα των FT η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε «Φορολογικό παράδεισο» για hedge funds. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι “Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα προσφέρει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εύπορους ιδιώτες, όμως τον Ιούνιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με διαχειριστές hedge funds, εισήγαγε αθόρυβα κίνητρα ειδικά σχεδιασμένα για να ωφελήσουν εταιρείες private equity και hedge funds. ”

 

Πιο συγκεκριμένα τη νέα φορολογική στρατηγική της Ελλάδας, με πρωτεργάτη τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, εκθειάζουν οι Financial Times, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα που προσφέρονται σε επενδυτικά στελέχη και εταιρείες που επιλέγουν να εγκαταστήσουν πραγματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ακούει στο όνομα Chris Rokos, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, ο οποίος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Βρετανία στην Ελλάδα, σε μια κίνηση που οι FT παρουσιάζουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας της Αθήνας να προσελκύσει κεφάλαια και κορυφαία στελέχη από το Λονδίνο. Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρέθηκε προσωπικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης…

 

- Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νωρίτερα το 2026, ένα κορυφαίο hedge fund του Λονδίνου, με γραφεία σε όλο τον κόσμο, δέχθηκε μια προσέγγιση από μια μάλλον απρόσμενη πλευρά… εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.«Η Ελλάδα ήρθε στο γραφείο και ήταν μια πολύ ελκυστική πρόταση… προωθούσαν τα δημοσιονομικά οφέλη [για] τα hedge funds», δήλωσε στέλεχος του fund.

 

Η Ελλάδα έριξε αυτό το καλοκαίρι το γάντι στη Βρετανία, την Ελβετία και τις χώρες του Κόλπου, με ένα νέο φορολογικό καθεστώς που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει επενδυτές ώστε να εγκαταστήσουν σημαντικές δραστηριότητες στην Αθήνα. Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα προσφέρει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εύπορους ιδιώτες, όμως τον Ιούνιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με διαχειριστές hedge funds, εισήγαγε αθόρυβα κίνητρα ειδικά σχεδιασμένα για να ωφελήσουν εταιρείες private equity και hedge funds. Τα στελέχη που πληρούν τις προϋποθέσεις και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα καταβάλλουν φόρο μόλις 5% στα μπόνους και στο carried interest, δηλαδή τα κέρδη των διαχειριστών επενδύσεων από επιτυχημένες συμφωνίες, έναντι του κανονικού συντελεστή 15%.

«Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα εξασφάλισε μέχρι σήμερα τη σημαντικότερη επιτυχία της, καθώς έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Chris Rokos μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Βρετανία στην Ελλάδα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

 

Ο Βασίλης Καρατζάς, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, προσπάθησε επί μήνες να πείσει τον Rokos, καθώς εκείνος εξέταζε πού θα μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία. Ο Πιερρακάκης δήλωσε ότι ο Rokos είχε περάσει μία ώρα μαζί του στο γραφείο του, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωσή του.

 

- Ο Rokos ακολούθησε αρκετούς ακόμη προβεβλημένους εύπορους ιδιώτες που έχουν εγκαταλείψει τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, αντιδρώντας στη φορολογική αυστηροποίηση της κυβέρνησης των Εργατικών, στο αυστηρό καθεστώς φόρου κληρονομιάς και στην κατάργηση των φορολογικών προνομίων για τους «non-dom».

 

- Η Ελλάδα έχει επίσης προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτικές εταιρείες του Κόλπου, δήλωσε ο κ. Καρατζάς, εν μέσω της περιφερειακής σύγκρουσης που προκλήθηκε από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν τον Φεβρουάριο. Ο κ. Καρατζάς, ο οποίος σχεδίασε τη φορολογική πρόταση της Ελλάδας, δήλωσε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με διάφορα μεγάλα hedge funds σχετικά με την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στη χώρα.Τα κίνητρα της Ελλάδας

 

Από το 2019, η Ελλάδα επιτρέπει σε εύπορους ιδιώτες, τόσο αλλοδαπούς όσο και Έλληνες, των οποίων η φορολογική κατοικία βρίσκεται στη χώρα, να εξαιρούν τα εισοδήματα από το εξωτερικό από το ελληνικό φορολογικό σύστημα, καταβάλλοντας έναν ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο 100.000 ευρώ. Πρόκειται για μια ρύθμιση παρόμοια, αλλά φθηνότερη, με εκείνη της Ιταλίας, όπου ένα καθεστώς κατ’ αποκοπή φόρου ύψους 300.000 ευρώ ετησίως έχει προσελκύσει στελέχη private equity, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

 

Κρίσιμο είναι επίσης ότι οι αλλοδαποί απαλλάσσονται από τον ελληνικό φόρο κληρονομιάς για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

 

Η νέα προνομιακή μεταχείριση για private equity και hedge funds συνοδεύεται από μια σημαντική προϋπόθεση: η ελληνική δραστηριότητα που απασχολεί τα στελέχη πρέπει να δαπανά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία της στη χώρα. Το όριο σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί ότι τα funds θα δημιουργούν πραγματικές δραστηριότητες και όχι απλώς μια τυπική παρουσία.

 

«Ο βασικός στόχος είναι να έρθουν εδώ και να δημιουργήσουν πραγματικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Καρατζάς στους FT. «Είτε έρχεσαι πραγματικά είτε δεν έρχεσαι καθόλου».

 

Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε επίσης να διαμορφώσει τα κίνητρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι διαχειριστές επενδύσεων να μπορούν να εγκαταστήσουν δραστηριότητες στη χώρα χωρίς να δημιουργούνται απρόβλεπτες φορολογικές υποχρεώσεις για τις ευρύτερες διεθνείς επιχειρήσεις τους. Αυτό αποτελεί βασική διαφορά από την Ιταλία, σύμφωνα με την Elsa Littlewood, φορολογική εταίρο private client στην BDO.

 

- Το καθεστώς 5C της Ελλάδας

 

Τα στελέχη που μετακομίζουν από το εξωτερικό μπορούν επίσης ήδη να επωφεληθούν από το λεγόμενο καθεστώς 5C της Ελλάδας, βάσει του οποίου το εισόδημα από την εργασία των δικαιούχων απαλλάσσεται από φόρο κατά 50% για επτά χρόνια.Εκτός από το Λονδίνο και τον Κόλπο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ενδιαφέρον και από την Ελβετία. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν το συγκεκριμένο καθεστώς προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει πως αποτελεί σοβαρό προορισμό για τα χρηματοοικονομικά και τις επιχειρήσεις.«Η Ελλάδα είναι καλή για τις δημιουργικές βιομηχανίες, αλλά για τις επιχειρήσεις το θέμα παραμένει ανοιχτό», δήλωσε Ευρωπαίος επιχειρηματίας των media, ο οποίος εγκατέλειψε το Λονδίνο για την Αθήνα πέρυσι, έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες στη Βρετανία.

 

«Η ζωή είναι φθηνότερη και έχεις τον ήλιο».

 

Ένας Έλληνας επενδυτής με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι γνώριζε τουλάχιστον 20 οικογένειες Ελλήνων που μετακόμισαν από το Λονδίνο στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. «Βαθιά μέσα τους, θα προτιμούσαν να μείνουν στο Λονδίνο, αλλά ο φόρος κληρονομιάς δεν τους άφησε επιλογή», δήλωσε, αναφερόμενος στον βρετανικό φόρο 40% στα περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, ακόμη και για αλλοδαπούς.

 

«Οι ερωτήσεις για την Ελλάδα από τους πελάτες μας υψηλής καθαρής περιουσίας στη Βρετανία έχουν σίγουρα αυξηθεί, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν αποτελεί τον προτιμώμενο προορισμό», δήλωσε ο Vincent Lazimi, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Jeantet στο Παρίσι. «Είναι κυρίως η Ιταλία και η Ελβετία, μερικές φορές το Ντουμπάι, μερικές φορές η Ελλάδα».

 

Νέα δεδομένα

 

Ο κ. Καρατζάς, ωστόσο, πιστεύει ότι η βελτιωμένη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα.

 

- «Η Ελλάδα έχει δημοσιονομική ασφάλεια για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε. «Επειδή το χρέος μας έχει αναδιαρθρωθεί, έχουμε μια προβλέψιμη δημοσιονομική πορεία και δεν χρειάζεται να αυξήσουμε τους φόρους μας».
Η άφιξη διεθνών hedge funds θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο πέρα από τον σχετικά μικρό αριθμό υψηλόμισθων στελεχών που αναμένεται να μετακομίσουν, σύμφωνα με τον Βασίλη Βίζα, επικεφαλής φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της PwC Ελλάδας.

 

- «Υπάρχουν λιγότεροι από δώδεκα αδειοδοτημένοι διαχειριστές hedge funds στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο διαχειρίζονται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Βίζας. «Για πρώτη φορά, θα μπορούσαμε να έχουμε ανθρώπους εγκατεστημένους εδώ που θα διαχειρίζονται σημαντικά διεθνή περιουσιακά στοιχεία».

 

- Η σημασία δεν έγκειται απλώς στο ότι «10 πλούσιοι άνθρωποι έρχονται εδώ και ξοδεύουν πολλά χρήματα», πρόσθεσε ο κ. Βίζας, αλλά στη δυνατότητα δημιουργίας ενός οικοσυστήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με παρόχους υπηρεσιών γύρω από διεθνείς εταιρείες, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ