15 Απριλίου 1912: 106 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού – Άγνωστες ιστορίες

Μόλις 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 15ης Απριλίου 1912, ένας τρομακτικός θόρυβος κι ένα τράνταγμα σαν σοδρότατου σεισμού συνταράσσει τους 2.224 επιβάτες του μεγαλύτερου επιβατηγού πλοίου των αρχών του 20ου αιώνα, στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτιν προς τη Νέα Υόρκη. Ο Τιτανικός βυθιζόταν, αλλά η ορχήστρα συνέχιζε να παίζει...

 

Ο Τιτανικός (Titanic) ήταν Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνειο το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση σε ένα παγόβουνο. Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.500 ατόμων, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω, όταν εισήλθε σε υπηρεσία. Κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο στο Μπέλφαστ, με ναυπηγό αρχιτέκτονα τον Τόμας Άντριους, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο.

 

Άγνωστες ιστορίες που μάλλον δεν ακούσατε ποτέ…

Το σίγουρο είναι αρκετά γεγονότα, όπως αποκαλύφθηκαν στα επόμενα χρόνια αναδεικνύουν μικρές, άγνωστες ιστορίες των επιβατών του «Τιτανικού», όπως και άλλα γεγονότα που είχαν να κάνουν με το πλοίο. Κάποια από αυτά, είναι:

 

Ο μόνος Ιάπωνας που επέζησε του ναυαγίου έχασε τη δουλειά του γιατί θεωρήθηκε δειλός επειδή δεν πέθανε με τους υπόλοιπους επιβάτες. Ακόμη και μετά το θάνατό του η οικογένειά του ήταν στιγματισμένη γιατί εξέθρεψε και ανέχτηκε στους κόλπους της έναν… δειλό.

 

Ένα εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας χρεώνει 12.000 δολάρια για ένα γεύμα με τα 10 πιάτα που βρίσκονταν στο μενού του «Τιτανικού» πριν από τη βύθισή του, σε ένα ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο-ακριβές αντίγραφο του εστιατορίου του πλοίου.

 

Ουδείς από τους μηχανικούς του πλοίου σώθηκε, καθώς έμειναν στο μηχανοστάσιο για να διατηρήσουν την πρόωση του καραβιού και να δώσουν έτσι την ευκαιρία στους επιβάτες να γλυτώσουν.

 

Ο «Τιτανικός ΙΙ» ναυπηγήθηκε ήδη και ξεκίνησε τα ταξίδια του, το 2016. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Κλάιβ Πάλμερ.

 

Οι πρώτες πληροφορίες για το ναυάγιο ήταν αντικρουόμενες. Σε μια εποχή που η τεχνολογία είχε γίνει θρησκεία και ο κόσμος ζούσε με την ανάμνηση του βικτωριανού μεγαλείου, πολλοί δυσκολεύονταν να πιστέψουν την απίστευτη καταστροφή. Κάποια πρωτοσέλιδα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι οι επιβάτες διασώθηκαν. Μόνο μετά την άφιξη του «Καρπάθια» όπου είχαν επιβιβαστεί οι μοναδικοί επιζώντες άρχισαν οι εφημερίδες να αντιλαμβάνονται και να μεταδίδουν την τραγωδία.

 

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe (Σώος)».

 

Ένας ιερέας αρνήθηκε να μπει στη σωσίβια λέμβο και έμεινε στο πλοίο να εξομολογήσει και να δώσει άφεση αμαρτιών στους επιβάτες του πλοίου. Ήταν ο αιδεσιμότατος Ράσελ Ντέιβιντ Μπάιλς, από μια ενορία του Εσεξ.

 

Ένα εισιτήριο Α΄ θέσης στον «Τιτανικό» θα κόστιζε σήμερα 100.000 δολάρια!

 

Ένας από τους επιβάτες του «Τιτανικού» ντύθηκε γυναίκα για να επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους. Το 1912 η διαταγή «Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά» ήταν κοινωνική επιταγή και όχι απόρροια κάποιου νόμου ή κανονισμού ναυσιπλοΐας.

 

Κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια να χτιστεί ο «Τιτανικός» και 200 εκατομμύρια δολάρια για να γυριστεί ένα φιλμ για τη βύθισή του.

 

Η αναδιάταξη των γραμμάτων της φράσης «Τhe Titanic Disaster» (Η βύθιση του «Τιτανικού») δημιουργείται η φράση «Death, it starts in ice» (Ο θάνατος αρχίζει στον πάγο)!

 

Οι βαρδιάνοι (παρατηρητές) του «Τιτανικού» δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το παγόβουνο εξαιτίας ενός περίεργου αντικατοπτρισμού που εμφανίζεται στο κρύο νερό. Το μόνο που έβλεπαν μπροστά τους ήταν μια απέραντη παγωμένη θάλασσα.

 

Ο ιδιοκτήτης του «Τιτανικού», Τζ. Π. Μόργκαν, επρόκειτο να συμμετάσχει στο παρθενικό ταξίδι του πλοίου αλλά ακύρωσε το εισιτήριό του την τελευταία στιγμή.

 

Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν εννέα σκυλιά, από αυτά διασώθηκαν μόνο δύο: ένα πομεράνιαν και ένα πεκινουά.

 

Ο τελευταίος άνθρωπος που επέζησε από το ναυάγιο και βρισκόταν ακόμη εν ζωή ήταν η Μιλβίνα Ντιν, η οποία πέθανε στις 31 Μαΐου 2009, σε ηλικία 97 ετών. Οταν συνέβη το ναυάγιο ήταν μόλις δύο μηνών!

 

Μόλις 37 δευτερόλεπτα μεσολάβησαν μεταξύ της παρατήρησης του παγόβουνου και της σύγκρουσης.

 

Στους επιβαίνοντες βρίσκονταν 26 ζευγάρια που έκαναν το ταξίδι του μέλιτος.

 

Το πλήρωμα του πλοίου SS Californian επικρίθηκε έντονα επειδή θεωρήθηκε ότι αγνόησε τα σήματα κινδύνου του Τιτανικού. Αργότερα βυθίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο.

 

Κατά την 26μηνη κατασκευή του πλοίο στο Μπέλφαστ καταγράφηκαν 246 τραυματισμοί και δύο θάνατοι.

 

Ο Τζον Τζέικομπ Αστορ Δ’, ήταν ο πλουσιότερος επιβάτης του πλοίου. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι όταν ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο, είπε χαριτολογώντας σε έναν σερβιτόρο: «Ζήτησα πάγο, αλλά αυτό είναι γελοίο».

 

Οι μουσικοί έπαιζαν επί δύο ώρες και πέντε λεπτά μέχρι που το πλοίο βυθίστηκε.