15 μυστικά μαγειρικής από επαγγελματίες σεφ!

Το ότι η μαγειρική είναι τέχνη δεν το αμφισβητεί κανείς. Όπως κάθε τέχνη, λοιπόν, έχει και τεχνικές και οι καταλληλότεροι άνθρωποι να μας αποκαλύψουν κάποιες απ’ αυτές τις έξυπνες και πρακτικές τεχνικές είναι οι επαγγελματίες σεφ. Ακολουθούν 15 μυστικά μαγειρικής που θα σας λύσουν τα χέρια.

 

 

15 μυστικά μαγειρικής από επαγγελματίες σεφ!

(Φωτογραφία: brightside.me)

 

 

1. Για να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι: κόψτε το στη μέση και αφαιρέστε το πάνω και το κάτω μέρος του. Κάντε πρώτα οριζόντιες τομές και στη συνέχεια κάθετες.

2. Το dressing στη σαλάτα μπαίνει αφού την αλατίσουμε, αλλιώς το λάδι δεν θα αφήσει το αλάτι να διαλυθεί σωστά.

3. Για να γίνει ο πουρές σας ακόμα πιο απαλός, βάλτε στην άκρη ενός μαχαιριού γάλα και λίγη μαγειρική σόδα κι ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.

4. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να δείτε αν το λάδι είναι ή όχι καυτό. Αν το λάδι γύρω απ’ την κουτάλα κάνει φυσαλίδες, τότε είναι έτοιμο.

5. Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να αλευρώσεις την επιφάνεια πάνω στην οποία ανοίγεις φύλλο. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι, όταν οι συνταγές είναι γλυκές, αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη κακάο.

6. Κάθε σεφ έχει το δικό του tip για το τέλειο ψήσιμο κρέατος. Όλοι, όμως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το τηγάνι/σχάρα κ.ο.κ. που θα το ψήσετε πρέπει να είναι καυτό, όχι απλώς ζεστό. 

 

 

 

 

7. Όταν πρόκειται να φτιάξετε οποιοδήποτε μείγμα, βάλτε στο μπολ πρώτα τα υγρά υλικά (νερό, χυμό λεμονιού κ.λπ.) και μετά τα στερεά.

8. Για να μην δακρύζετε όταν κόβετε κρεμμύδια, βάλτε τα 10 λεπτά πριν τα κόψετε σε παγωμένο νερό.

9. Αλατοπιπερώστε το κρέας ακριβώς πριν το ψήσετε για να γίνει ζουμερό και να μην αφυδατωθεί.

10. Αν ο φούρνος σας βγάζει περισσότερη θερμότητα από πάνω ή από κάτω, βάλτε ένα έξτρα άδειο ταψί στην επάνω ή κάτω σχάρα απ’ το φαγητό σας, που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα στην έξτρα ζέστη.

11. Σχεδόν κάθε ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί υπέροχα αν το βάλεις στον φούρνο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο με αλάτι, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο και αρωματικά.

12. Να δοκιμάζετε πάντα το φαγητό σας πριν και μετά την προσθήκη κάποιου υλικού, για να καταλαβαίνετε πώς επιδρά στη γεύση του. Έτσι, θα γίνετε πιο δημιουργικοί και θα μπορείτε να φτιάχνετε τις δικές σας συνταγές.

13. Για να κάνετε πιο ζουμερό το κοτόπουλο στον φούρνο, τυλίξτε το καλά με αντικολλητικό χαρτί πριν αρχίσει το ψήσιμο. Όταν θα ‘χει σχεδόν ψηθεί, σκίστε το χαρτί και δυναμώστε τη φωτιά για να πάρει χρώμα. Έτσι, θα ‘χει τραγανή πέτσα αλλά θα είναι ζουμερό.

14. Για το τέλειο τηγανητό αυγό, οι επαγγελματίες συνιστούν: βούτυρο αντί για λάδι και χαμηλή φωτιά.

15. Αν χρησιμοποιείτε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, στις συνταγές σας, φροντίστε να τα τσιγαρίζετε πάντα για ένα-δύο λεπτά –έτσι, θα τονώσετε πολύ τη γεύση τους.

 

από Φοίβη Γλύστρα