Ανεξέλεγκτο το Ισραήλ, σε ρόλο «σερίφη» και στη Συρία


Μπαράζ πληγμάτων εντός Συρίας μετά την ανατροπή Άσαντ • Το Τελ Αβίβ δηλώνει ότι κατέστρεψε τον συριακό στόλο και θέλει «ζώνη χωρίς όπλα» • Πολλαπλές αντιδράσεις για την εισβολή στα υψίπεδα του Γκολάν

 

Ανενόχλητοι δρουν ο Νετανιάχου και τα «γεράκια» του, που άρπαξαν την ευκαιρία από το κενό εξουσίας στη Συρία και έσπευσαν να περάσουν στην επίθεση, προχωρώντας σε μπαράζ πληγμάτων, αλλά και εισβάλλοντας στην ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν, ενώ οι αναφορές για παρουσία στρατευμάτων κοντά στη Δαμασκό προς το παρόν απορρίπτονται από το Τελ Αβιβ.

 

Οι ισραηλινές ενέργειες προκάλεσαν ήδη σοβαρές αντιδράσεις από αραβικά κράτη, αλλά και την Τουρκία, όμως το Τελ Αβίβ προχωράει ακάθεκτο στις ενέργειές του και τώρα ανακοινώνει πως θέλει να δημιουργήσει μια «αποστειρωμένη ζώνη» στη νότια Συρία.

 

Απανωτά πυρά και εισβολή στο Γκολάν

 

Το Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε πως χτύπησε τον συριακό στόλο στην Λαττάκεια, σε επιχειρήσεις το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να εξουδετερώσει στρατιωτικές απειλές προς το Ισραήλ.

 

Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, υποστηρίζοντας ότι το συριακό ναυτικό καταστράφηκε.

 

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μπει και επιχειρούν στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, στα υψίπεδα του Γκολάν.

 

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, να δημιουργηθεί μια ζώνη που την ονομάζει «αποστειρωμένη» προκειμένου να αποτραπεί η οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή κατά της χώρας του.

 

Το θέμα, όμως, με τα υψίπεδα του Γκολάν είναι πως ήδη ένα σημείο τους λειτουργεί ε΄δω και χρόνια ως μια υποτυπώδης ουδέτερη ζώνη.

 

Το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή το 1967 μετά τον πόλεμο με τη Συρία. Ανάμεσα το 1974 και το 2024 η περιοχή χωρίστηκε σε περιοχές που ελέγχουν τα δύο κράτη και μια ουδέτερη ζώνη.

 

Την Κυριακή, την ημέρα που ολοκληρώθηκε η ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία του 1974 για τα υψίπεδα του Γκολάν είναι κενή και ανούσια. Λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά στρατεύματα πέρασαν την ουδέτερη ζώνη και άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις του συριακού στρατού.

 

Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα κατεχόμενα στο Γκολάν θα συνεχίσουν να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα». «Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου από την Ιερουσαλήμ.  «Ο έλεγχός μας στο υψίπεδο του Γκολάν εγγυάται την ασφάλειά μας, εγγυάται την εθνική κυριαρχία μας», επέμεινε και ευχαρίστησε τον «φίλο» του, Ντόναλντ Τραμπ, διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Γκολάν το 2019.

 

Οργισμένα μηνύματα προς το Τελ Αβίβ

 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας με τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογραμμίζει ότι η Συρία δεν πρέπει να διχαστεί ξανά.

 

«Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Συρίας. Η οποιαδήποτε επίθεση στην ελευθερία του συριακού λαού, τη σταθερότητα της νέας διοίκησης και την εδαφική ακεραιότητα δεν θα γίνει ανεκτή» δήλωσε ξεκάθαρα στρέφοντας το βλέμμα προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Από την πλευρά του το Ριάντ καταδίκασε την εισβολή στην ουδέτερη ζώνη, αλλά και το κύμα επιθέσεων μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.

 

Η Σαουδική Αραβία κάνει λόγο για παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόπειρα σαμποτάζ της προσπάθειας της Συρίας για αποκατάσταση ασφάλειας, σταθερότητας και εδαφικής ακεραιότητας. 

 

Ανακοινώσεις, τέλος, εξέδωσαν και άλλα αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ ασκώντας σφοδρή κριτική στις ισραηλινές ενέργειες. 

 

Η αντίδραση από τον ΟΗΕ

 

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας του 1974 από το Ισραήλ.

 

Ο Γκρι Πέντερσεν κάλεσε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες στη Συρία και... προειδοποίησε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες και ημέρες.