Απόπειρα επεισοδίου τύπου Ιμίων στην Κυπριακή ΑΟΖ από τους Τούρκους

Απόπειρα δημιουργίας επεισοδίου, παρόμοιου με το αντίστοιχο που έστησαν πριν από λίγο καιρό στα Ίμια, επειχείρησαν οι Τούρκοι.

 

Ύστατη προσπάθεια να φτάσει στον στόχο «Σουπιά» επιχείρησε σήμερα το πρωί το πλοίο της εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο ωστόσο ανακόπηκε από τουρκικό πλοίο, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε με χρήση βίας!

 

Στη συνέχεια το πλωτό γεωτρύπανο άλλαξε ρότα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε οριστική εντολή για την αποχώρηση του Saipem 12000, που ούτως ή άλλως αποφάσισε χθες (22/2/2018) η ιταλική εταιρεία ENI, σύμφωνα με διαρροή της εταιρείας και πληροφορίες των κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης.

 

Πανηγυρίζουν οι τουρκοκύπριοι και τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία προαναγγέλλουν την έναρξη τουρκικής γεώτρησης, πιθανόν εντός του οικοπέδου 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που στην περίπτωση που συμβεί θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία θράσους και κρατικού τραμπουκισμού.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο τελευταίος προχώρησε σε χλιαρή δήλωση στήριξης της Κύπρου και το θέμα πλέον φαίνεται πως θα οδηγηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και στα όργανα του ΟΗΕ.

 

Τις ισορροπίες στην πράξη πιθανόν να αλλάξει στο τέλος του μηνός (Φεβρουαρίου) η αποστολή δυο ειδικών ερευνητικών σκαφών, ο αμερικανικός κολοσσός Exxon-Mobil, που χωρίς αμφιβολία θα έχουν την προστασία του παριστάμενου στην ανατολική Μεσόγειο, 6ου Αμερικανικού Στόλου. Άλλωστε δεν θα πρέπει να υποτιμάται, σε καμία περίπτωση, πως ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Exxon-Mobil, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ