Bill Gates: Επενδύει σε εταιρία που παράγει νερό από… αέρα

Η Source έχει ήδη εγκαταστήσει τα πάνελ της σε 450 τοποθεσίες έργων σε 52 χώρες, ενώ πέρυσι λάνσαρε τη δική της μάρκα εμφιαλωμένου νερού στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

 

Μια νεοσύστατη επιχείρηση που… παράγει νερό από τον αέρα, την Source Global με έδρα το Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, υποστηρίζει η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, ανέφερε το CNBC.

 

Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα ζει σε περιοχές με έλλειψη νερού σε λιγότερο από τρία χρόνια. Ενώ μέρη της Ασίας και της Αφρικής είναι γνωστά για την έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, η ανάγκη των ΗΠΑ για καθαρή και συνεχή παροχή πόσιμου νερού δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια μίλια μολύβδινων σωλήνων εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την αξιοποίηση των πηγών υπόγειων υδάτων, ενώ καθημερινά αναφέρονται περίπου 750 βλάβες του δικτύου ύδρευσης.

 

 

Χρήση τεχνολογίας για την εύρεση νερού

 

Η τεχνολογία της Source Global αποτελείται από ένα ανανεώσιμο σύστημα για την απόκτηση νερού πρακτικά οπουδήποτε στον πλανήτη. Το σύστημα επινοήθηκε το 2014 από τον Cody Friesen στο Arizona State University στις ΗΠΑ και αποτελείται από ένα πάνελ που μοιάζει εμφανισιακά με ένα ηλιακό πάνελ, αλλά διαφέρει στο ότι παράγει νερό αντί για ενέργεια.

 

Τούτου λεχθέντος, μέρος του συστήματος περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες που παγιδεύουν την ενέργεια από τον ήλιο για να λειτουργήσει η συσκευή και να γίνει ανεξάρτητη από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ανεμιστήρων που απορροφούν τον αέρα του περιβάλλοντος και τον ωθούν πάνω σε ένα υλικό που απορροφά το νερό και παγιδεύει τους υδρατμούς.

 

Οι παγιδευμένοι υδρατμοί στη συνέχεια εξάγονται και συμπυκνώνονται παθητικά, ενώ στη συνέχεια συλλέγονται. Στη συνέχεια, προστίθενται μέταλλα για να εξασφαλιστεί η σωστή γεύση του νερού. Το νερό δεν λαμβάνεται μόνο με βιώσιμο τρόπο, αλλά ένας μόνο υδροθερμικός πίνακας που χρησιμοποιείται από την Source μπορεί να αντικαταστήσει 54.000 πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης κατά τη διάρκεια της 15ετούς διάρκειας ζωής του, υποστηρίζει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

 

Παραγωγή νερού για όλους, παντού

 

Η Source έχει ήδη εγκαταστήσει τα πάνελ της σε 450 τοποθεσίες έργων σε 52 χώρες, ενώ πέρυσι λάνσαρε τη δική της μάρκα εμφιαλωμένου νερού στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

 

Η εταιρεία έχει πλέον συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια μέσω εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η Breakthrough Energy του Bill Gates, η Black Rock, η Duke Energy και η Lightsmith Group, αναφέρει το CNBC στο ρεπορτάζ του. Ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτή την επένδυση δεν έχει αποκαλυφθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ