Επιμένει το ΔΝΤ για περικοπή στις συντάξεις και το αφορολόγητο

Στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Τις συστάσεις αυτές αναμένεται να τις επαναλαμβάνει προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω της έκθεσης του άρθρου 4 , προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη.

 

Η έκθεση του ΔΝΤ  έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ.Σ του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και μια δυο μέρες αργότερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

 

Σε περιβάλλον μεταμνημονιακής εποπτείας στην οποία το Ταμείο έχει ρόλο «παρατηρητή» οι συστάσεις του δεν έχουν πια τον παρεμβατικό χαρακτήρα των μνημονιακών ετών όταν υπήρχε πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Δεν σημαίνει όμως πως περνούν απαρατήρητες.

 

Χωρίς να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά με σαφή διαχωρισμό των δύο περιόδων το Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει τα πρώτα θετικά κατά την άποψή του δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια η οποία συνοδεύεται με την υπενθύμιση των προκλήσεων που παραμένουν.

 

Στο μέτωπο του χρέους, το Ταμείο όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπογραμμίζει τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου εκτιμώντας ότι το outlook παραμένει ομαλό έως και το 2032 χρονικό σημείο μετά το οποίο επανέρχεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις συνθήκες αναχρηματοδότησής του. Τότε όμως, η ευρωζώνη έχει δώσει την υπόσχεση ενδεχόμενης νέας διευθέτησης, εάν και εφόσον χρειαστεί.

 

Όσον αφορά στα πλεονάσματα, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εμφανιστεί αισιόδοξη για μείωση των στόχων από το 2021. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται εντός του 2020, χρόνος κατά τον οποίο θα ληφθούν τελικά και οι αποφάσεις για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

 

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική- όπως αναμένεται- έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν.

 

Οι αποφάσεις για το εάν έστω και με έμμεσο τρόπο τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης όμως, πάνε για το επόμενο έτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ