Φίλιππας Θυμής: "Ομερτά, συγκάλυψη και ποινικά κολάσιμες ενέργειες στην Περαχώρα"

Βαρύτατες κατηγορίες για παραβίαση Νόμιμων διαδικασιών, κανόνων ηθικής και ακόμα και ποινικά κολάσιμες ενέργειες, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, Φίλιππας Θυμής, σε βάρος του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μετεγκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας...

 

Ο Φίλιππας Θυμής, χαρακτήρισε ως επιλήψιμες και άνομες τις ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου, ενώ έκανε λόγο για "Ομερτά" από τους Δημοτικούς Συμβούλους που ήξεραν τι συμβαίνει αλλά σιωπούσαν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συγκεκριμένη λέξη, επέφερε την έκρηξη του επικεφαλής του συνδυασμού "Αλλάζουμε Μαζί" Γιάννη Καραπανάγου, ο οποίος ζήτησε κατ' επανάληψη την παρέμβαση του Προεδρείου.

 

Αρχικά, ο Φίλιππας Θυμής, έκανε την ιστορική αναδρομή, σχετικά με το πως κατέληξε το σπίτι του Λάμπη Αποστολίδη (αρχικά) και στη συνέχεια το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, να φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο.

 

"Από το 2012, είχαμε ζητήσει ως Σύλλογος, τη μετεγκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου, στο Πέτρινο κτίριο. Το 2014, μάλιστα, έγινε ένα αίτημα από το Σύλλογο προς τη Δημοτική Αρχή. Τότε, η Τεχνική Υπηρεσία, είχε απαντήσει ότι χρειάζεται στατική μελέτη, προκειμένου να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο κτίριο. Εντελώς ξαφνικά, το 2017, όλα τα αντικείμενα του Μουσείου, παραδόθηκαν σε ιδιώτη χωρίς καμία ενημέρωση και στεγάστηκαν σε ιδιωτικό χώρο. Η στέγη του ιδιωτικού χώρου, κατέρρευσε στην κυριολεξία και έτσι έφτασαν σήμερα να ζητούν μετεγκατάσταση".

 

"Να πάω στο Νομικό Κομμάτι και να αναφέρω 2 πράγματα. Πρώτο και κύριο ότι στο συμφωνητικό (αν υπάρχει βεβαίως συμφωνητικό) δεν υπάρχει ανάκληση της δωρεάς για κάποιο λόγο. Να πω επιπλέον ότι η δωρηθείσα συλλογή δεν βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου, ως όφειλε. Αυτό είναι παράτυπο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 199 παράγραφος 1) "Η εκποίηση των κινητών πραγμάτων του Δήμο, επιτρέπεται μετά από Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ενεργείται δημοπρασία. Και στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι η μίσθωση πάνω από 3 μήνες και η δωρεά δημοτικών πραγμάτων, επιτρέπεται μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και με την απόλυτη πλειοψηφία". Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει".

 

"Οι παρεμβάσεις μου όλο αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολλές, για παραβίαση Νόμιμων διαδικασιών, κανόνων ηθικής και ακόμα και για ποινικά κολάσιμες ενέργειες. Όλες, έπεσαν στο κενό. Δικαιολογίες υπήρχαν πολλές. Δυστυχώς, πολλοί θεατρινισμοί και ψέμματα. Και μια ομερτά. Μια σιωπή παντού. Από όλους μας, κυρίες και κύριοι. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Συμμετείχαν πολλοί στα εγκαίνια, άλλοι επικρότησαν. Κάποιοι, οι περισσότεροι, ήξεραν για το λάθος. Κάποιοι το έμαθαν στην πορεία. Και πάλι σιωπή. Και όχι μόνο".

 

"Συγχαρητήρια για την δια της πλαγίας οδού ολοκλήρωση του αιτήματος. Ξαφνικά όλα είναι καλά και υπάρχουν και στατικές μελέτες για τη λειτουργικότητα του κτιρίου που γίνεται η μετεγκατάσταση. Ειλικρινά σας το λέω δεν είχα καμία απορία για το ποιοί ήταν οι λόγοι που δεν εισακούστηκε το αίτημα ενός Συλλόγου που δραστηριοποιείται με τον Πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια και έχει μια 40χρονη πορεία στην πλάτη του. Παρ' όλα αυτά ευθύνες υπάρχουν πάρα πολλές. Στους Αντιδημάρχους και σε όλους μας σαν Δημοτική Αρχή. Και σε μένα ακόμα γιατί συμμετείχα".

 

"Το σημαντικό για εμένα. Ο Δήμος, μιας που του ανήκει αυτή η περιουσία, πρέπει να έχει υπό την αιγίδα του την εποπτεία και την ιστορία του τόπου μας, όπως γίνεται στα Γιάννενα, στο Μεσολόγγι και σε πολλά άλλα μέρη. Σίγουρα υπάρχουν και Μουσεία που λειτουργούν από ιδιώτες, αλλά αυτά είναι σε δικά τους κτίρια. Σε ιδιωτικά κτίρια. Όχι σε Δημοτικά ή Δημόσια κτίρια". 

 

"Θα ήταν τουλάχιστον φρόνιμο, ειδικά όταν γνωρίζουμε κάποιες ενέργειες και οι αποφάσεις μας είναι επιλήψιμες και άνομες, να προλαμβάνουμε ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι και να τις αποτρέπουμε εν τη γεννέσει τους. Δεν γίνεται να είμαστε και με τον Αστυφύλακα και με τον Χωροφύλακα".