Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου, και οι καταναλωτές αναμένεται να το πληρώσουν «χρυσό» φέτος το χειμώνα.
Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και η ξηρασία που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς είναι μερικοί από τους παράγοντες που απειλούν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, σε συνδυασμό τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό στην κατηγορία των τροφίμων.
Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη φθηνών εργατικών χεριών, τα ακριβά λιπάσματα και οι ασθένειες των φυτών δημιουργούν ένα πολύπλοκο μείγμα που πρέπει να διαχειριστούν παραγωγοί και καταναλωτές, για να μπορέσουν οι μεν να καλύψουν τα κόστη τους και οι δε, τις ανάγκες τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 - 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 - 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.
Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ». Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις θέλουν αύξηση της τιμής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό ή πέριξ, στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του ελαιολάδου είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.