Η περιοχή Λουνάνα αποτελεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του Βασιλείου του Μπουτάν στη Νότια Ασία. Θεωρείται μάλιστα το πιο απομονωμένο βασίλειο των Ιμαλαΐων.
Με πολλούς να του έχουν δώσει το παρατσούκλι η «Ελβετία των Ιμαλαΐων», η Λουνάνα είναι ένα πραγματικό στολίδι που βρίσκεται νοτίως του θιβετιανού οροπεδίου, ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία.
Παρ΄ότι ένας traveller θα μπορούσε να μιλάει ώρες για τις ομορφιές του Μπουτάν, τους διάσημους καταρράκτες του, αλλά και απομακρυσμένες και νεφελοσκέπαστες κορυφές του, τα διεθνή μέσα και συγκεκριμένα οι New York Times επικεντρώθηκαν σε ένα απρόσμενο κατόρθωμα του.
Την επιχείρηση εμβολιασμού των 13 χωριών στη Λουνάνα.
Κι όμως οι «αγάννιφες» κορφές του και οι παγωμένες λίμνες του δεν εμπόδισαν το υπουργείο Υγείας του Μπουτάν να οργανώσει μία απαιτητική επιχείρηση προκειμένου τα φιαλίδια της AstraZeneca να φτάσουν εκεί τον περασμένο μήνα.
Χωρίς τα ελικόπτερα δεν θα έφταναν ποτέ τα εμβόλια στα απομακρυσμένα μέρη του ορεινού Μπουτάν
Ένα αλλιώτικο ταξίδι προς την Ελευθερία
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα φιαλίδια έφτασαν με ελικόπτερο στο Μπουτάν και στη συνέχεια το δύσκολο έργο το ανέλαβαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.
Περπατώντας από χωριό σε χωριό, μέσα στο χιόνι και τον πάγο, οι «ήρωες της εποχής » ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι προς την Ελευθερία.
Έχοντας μαζί τους λίγους εθελοντές και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες, στόχος τους ήταν να εμβολιάσουν τους κατοίκους 13 χωριών.
Το επιχείρημα τους δεν ήταν εύκολο, αλλά η αποφασιστικότητά τους ήταν καθοριστική προκειμένου η επιχείρησή τους να στεφθεί με επιτυχία.
Δεν το έβαλαν κάτων ούτε όταν καν όταν τα άγρια γιακ κατέστρεφαν τις σκηνές που είχαν στήσει για τους εμβολιασμούς.
«Οκτώ εθελοντές έστησαν σκηνές και βοήθησαν στη μεταφορά φιαλών οξυγόνου από χωριό σε χωριό», δήλωσε ο Κάρμα Τάσι, μέλος της τετραμελούς ομάδας εμβολιασμού της κυβέρνησης εκεί.
Μια βουδιστική τελετή πριν τον εμβολιασμό έφτασε στο Lhuntse του Μπουτάν,δημοσιεύτηκε στο Facebook από το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Εμβολιάζαμε κατοίκους το πρωί, περπατούσαμε 14 ώρες το βράδυ
«Για να εξοικονομήσουμε χρόνο εμβολιάζαμε τους κατοίκους το πρωί και περπατούσαμε τη νύχτα – συχνά χρειάζονταν 10 έως 14 ώρες για να φτάσουμε στον επόμενο προορισμό», ανέφερε.
Ωστόσο οι καταστροφές από τα γιακ δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Μερικοί χωρικοί δεν εμφανίζονταν καν στα «ραντεβού» τους επειδή είτε ήταν απασχολημένοι με τη συγκομιδή κριθαριού ή ανησυχούσαν για πιθανές παρενέργειες.
«Εμβολιάστηκα πρώτος για να αποδείξω στους συμπολίτες μου ότι το εμβόλιο όχι μόνο δεν προκαλεί θάνατο αλλά είναι ασφαλές», είπε ο 50χρονος Pema, αρχηγός του χωριού στη Lunana.
Μετά από αυτόν ακολούθησαν και όλοι υπόλοιποι κάτοικοι.
Εμβολιασμός κατοίκου στην περιοχή Pema Gatshel.
Το sucess story του Μπουτάν που λίγοι γνωρίζουν
Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Λουνάνα είναι μόνο ένα μέρος του success story του εμβολιασμού σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας.
Από το Σάββατο, το Μπουτάν, ένα βουδιστικό βασίλειο που έδωσε έμφαση στην ευημερία των πολιτών του με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίου σε περισσότερα από 478.000 άτομα, δηλαδή πάνω από το 60% του πληθυσμού του.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε μάλιστα πως αυτόν τον μήνα το 93% των ενηλίκων έλαβαν την πρώτη τους δόση.
Το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας – 63 δοσεις ανά 100 άτομα – ήταν το έκτο υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των New York Times, ξεπερνώντας ακόμη και την Βρετανία και τις ΗΠΑ στην ίδια κλίμακα.
Το Μπουτάν βρίσκεται επίσης μπροστά από πολλές άλλες γεωγραφικά απομονωμένες χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως η Ισλανδία και οι Μαλδίβες.