Η λειψυδρία χτυπά τα νησιά. Τρεις Δήμαρχοι δημοφιλών προορισμών στέλνουν σήμα κινδύνου

Επιπλέον επεσήμανε ότι με βάση τις εποχικές προβλέψεις αναμενόταν μία θερμότερη άνοιξη στη νότια Ιταλία, την Ελλάδα, τα νησιά της Μεσογείου και τη βόρεια Αφρική και προσέθεσε ότι καθώς η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στη γεωργία, τα οικοσυστήματα, τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και την παραγωγή ενέργειας.

 

 

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φόρουμ για το Νερό, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων, Φώτης Μάρης, σύμφωνα με τις έρευνες οι οποίες έχουν γίνει και τις μετρήσεις στο κομμάτι της Μεσογείου και στον ελλαδικό χώρο εκτιμάται μία μείωση της απορροής λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων σε ποσοστό 15 με 20% μεσοσταθμικά.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό ο καθηγητής Κλιματολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, Παναγιώτης Νάστος μέχρι το 2050 η ζήτηση στο νερό προβλέπεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί.

 

Οι προβλέψεις για λειψυδρία στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.

 

ΧίοςΓαύδοςΚύθνοςΝάξοςΣίφνοςΜύκονος και Άνδρος είναι μερικές από τις νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, με τις δημοτικές Αρχές να ζητούν να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση από τους κατοίκους και τους τουρίστες. Στο libre μιλούν οι δήμαρχοι Σίφνου, Γαύδου και Νάξου.

 

Δήμαρχος Σίφνου – Μαρία Ναδάλη

 

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έχουμε θέματα με το νερό. Ξεκινώντας τη σεζόν φέτος είχαμε κι ένα πρόβλημα με ένα μηχάνημα αφαλάτωσης, άρα είχαμε λιγότερη παραγωγή, με αποτέλεσμα δύο οικισμοί να μην μπορούν να τροφοδοτηθούν για αρκετές μέρες.

 

Περιμένουμε πολλούς τουρίστες. Εμείς χτυπάμε καμπανάκι για σωστή χρήση. Πέρα από τις προσπάθειες που κάνει κάθε νησί, για παράδειγμα εμείς έχουμε αντικαταστήσει δίκτυα, έχουμε δεξαμενές, είναι αναγκαία και η συνεργασία του κόσμου. Να μην έχουμε την αίσθηση του ανεξάντλητου, γιατί το νερό δε θα φτάσει αν το σπαταλάμε αλόγιστα».

 

Δήμαρχος Γαύδου – Μανωλία (Λίλιαν) Στεφανάκη

 

 

«Τους δύο τελευταίους χειμώνες είχαμε περιορισμένες βροχοπτώσεις. Ό,τι αντλούμε από νερό είναι από τις γεωτρήσεις. Υπάρχει φέτος ανησυχία μήπως τα αποθέματα είναι περιορισμένα, οπότε προληπτικά βγάλαμε ανακοίνωση να κάνει ο κόσμος όσο πιο σωστή και λελογισμένη χρήση του νερού.

 

Είμαστε ένας τόπος που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς νερού από αλλού, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί φέτος, δεδομένου κιόλας ότι αναμένεται Ιούλιο και Αύγουστο να είναι γεμάτο το νησί από τουρίστες».

 

Δήμαρχος Άνδρου – Θεοδόσης Σουσούδης

 

 

«Φέτος το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει μεγεθυνθεί αρκετά. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει αφυδατωθεί, αν και η Άνδρος έχει πολλά υπόγεια νερά, πολλές γεωτρήσεις δεν είχαν νερό, σε άλλες η στάθμη έχει πέσει.

Εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, φροντίζουμε τις αντλίες και τις δεξαμενές να μην έχουν διαρροές και κάποια σημεία της Άνδρου που δεν έχουν νερό φροντίζουμε να τους μεταφέρεται με υδροφόρες.

Στον σχεδιασμό μας εδώ και μήνες είναι να δημιουργήσουμε μονάδες αφαλατώσεως ώστε ειδικά το καλοκαίρι που ο πληθυσμός υπερτετραπλασιάζεται να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ