Η σελήνη «αδυνατίζει» και ταλανίζεται από... σεισμούς

H Σελήνη συρρικνώνεται σταδιακά, κάτι που αλλάζει τη μορφολογία της και προκαλεί σεισμούς: αυτό αποκάλυψαν ερευνητές της NASA, βασιζόμενοι σε φωτογραφίες που τράβηξε το Lunar Reconnaissance Orbiter.

 

Σε αντίθεση με τη Γη, το φεγγάρι δεν έχει τεκτονικές πλάκες. Έτσι, καθώς τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια το εσωτερικό του δορυφόρου μας ψύχεται σταδιακά, το φεγγάρι συρρικνώνεται και προκαλούνται σιγά-σιγά «ρυτίδες» στην επιφάνειά του. 

 

Η διαδικασία αυτή, όπως λένε οι ειδικοί, θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ένα σταφύλι μετατρέπεται σε σταφίδα…

 

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά: ο φλοιός της Σελήνης δεν έχει καμία ευλυγισία, και έτσι σπάει.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούνται ζώνες πτυχών- επωθήσεων, καθώς ένα μέρος του φλοιού σπρώχνεται προς την επιφάνεια και καλύπτει άλλα μέρη του φλοιού.

 

Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα η σελήνη να «αδυνατήσει» κατά 50 μέτρα, προκαλώντας σεισμούς στο μήκος αυτών των ζωνών.

 

Το Lunar Reconnaissance Orbiter έχει βγάλει περισσότερες από 3.500 φωτογραφίες αυτών των ζωνών από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί έχουν, επίσης, στη διάθεσή τους σεισμικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αποστολές Apollo 11, 12, 14, 15 και 16, κάτι που τους επιτρέπει να συγκρίνουν τα δεδομένα.

 

Τα παλαιότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι σεισμογράφοι κατέγραψαν 28 σεισμούς από το 1969 έως το 1977. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίκεντρα των σεισμών αυτών με τις φωτογραφίες που τράβηξε το Lunar Reconnaissance Orbiter και συμπέραναν πως τουλάχιστον οκτώ από τους σεισμούς οφείλονται στη δραστηριότητα κατά μήκος των ζωνών.

 

Συνεπώς αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δονήσεις αυτές να οφείλονται σε κάποια συντριβή αστεροειδούς ή «βρυχηθμούς» από το εσωτερικό της σελήνης.

 

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κάποιος τον τρόπο με τον οποία τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από 50 χρόνια συνδυάζονται με νεότερα και μας επιτρέπουν να μάθουμε περισσότερα για το φεγγάρι, δείχνοντάς μάς παράλληλα πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επόμενες έρευνες στον δορυφόρο μας» είπε ο Τζον Κέλερ, επικεφαλής της έρευνας και μέλος του προγράμματος Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πραγματοποιούνται ακόμη σεισμοί στην επιφάνεια της Σελήνης, κάτι που σημαίνει πως αλλάζει.

 

«Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι ζώνες αυτές είναι ακόμη ενεργές και προκαλούν σεισμούς, την ώρα που το Φεγγάρι ψύχεται σταδιακά και συρρικνώνεται» δήλωσε ο Τόμας Γουότερς, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

 

«Ορισμένοι από αυτούς τους σεισμούς μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί, γύρω στους πέντε βαθμούς Ρίχτερ» εξηγεί ο ίδιος.

 

cnn.gr