Η συνταγή της ημέρας από τη Μαριάνθη Σοφιανού: Γιουβέτσι με θαλασσινά, ούζο και δυόσμο

Φίλοι και φίλες, έμπειροι και άπειροι μάγειρες ονομάζομαι Μαριάνθη Σοφιανού και σας καλωσορίζω στην καινούρια στήλη μαγειρικής στο loutraki 365. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’αυτήν την συνεργασία καθώς μαζί θα ανακαλύψουμε λαχταριστές συνταγές αλμυρές και γλυκές, εύκολα πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και μυστικά για την κουζίνα, την επιστήμη γύρω από τα υλικά και ιδέες για να εντυπωσιάσετε και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

 

Λίγα λόγια για να γνωριστούμε:

 

Μετά τις σπουδές μου στην συντήρηση έργων τέχνης με κέρδισαν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική όπου και σπούδασα σε Ζάκυνθο και Αθήνα. Είμαι σύμβουλος πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων εκπαιδευθείσα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχω εργαστεί σε 5* ξενοδοχεία σε Ζάκυνθο και σε μεγάλα εστιατόρια σε Λουτράκι και Κόρινθο. Δηλώνω εμμονική με το καλό φαγητό και την ‘’χημεία’’ των συστατικών και ακολουθώ σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις σε όλη την Ελλάδα ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές , μεθόδους καθώς και τάσεις της εποχής.

 

Σήμερα θα δώσουμε μια εύκολη, γρήγορη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή με θαλασσινά. Μύδια και γαρίδες πρωταγωνιστούν στα σαρακοστιανά μας μαγειρέματα . Δοκιμάστε αυτό το εναλλακτικό γιουβέτσι που μοσχοβολά θάλασσα.

 

Γιουβέτσι με θαλασσινά , ούζο και δυόσμο

 

 

4 μερίδες

 20’ προετοιμασία 

25 ‘ εκτέλεση

 

ΥΛΙΚΑ

8 γαρίδες ολόκληρες 

300 γρ. μύδια με το κέλυφος  (καθαρισμένα)

200 γρ . καλαμαράκια (κομμένα σε λεπτές ροδέλες) 

30 ml  ελαιόλαδο 

½ φλιτζ. Ούζο

400 γρ ντομάτα σε τρίφτη 

350 γρ κριθαράκι ψιλό  

500ml νερό

4 σκελίδες σκόρδο 

1/3 φλιτζ. φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα

4-5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι 

Αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε σε 30 ml από το ελαιόλαδο το σκόρδο για ½ λεπτό.

 

Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ροδίζουμε για ακόμα ½ λεπτό  από κάθε πλευρά.

 

Τις  βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και το ούζο, σκεπάζουμε, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να ανοίξουν τα μύδια και τα βγάζουμε σε ταψί.

 

Όσα είναι κλειστά τα πετάμε. Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, ακόμη 30 ml από το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μισό νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη  κατσαρόλα μέχρι να βράσει το κριθαράκι . Κάθε τόσο ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. 

 

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα το καλαμάρι και το ρίχνουμε στο γιουβέτσι. Μαζί προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες  και ανακατεύουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε, ραντίζοντας, αν θέλουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.