Η συνταγή της ημέρας από τη Μαριάνθη Σοφιανού: Ρεβιθάδα με κουρκουμά και πιπεριές

Φίλοι και φίλες, έμπειροι και άπειροι μάγειρες ονομάζομαι Μαριάνθη Σοφιανού και σας καλωσορίζω στην καινούρια στήλη μαγειρικής στο loutraki 365. Είμαι πολύ χαρούμενη για τη μεγάλη απήχηση που είχε η πρώτη μου συνταγή και σήμερα θα σας δείξω μια διαφορετική, πικάντικη και πολύ υγιεινή εκδοχή για τα ρεβίθια.

 

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ και μαγγάνιο αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα ρεβίθια είναι σίγουρα για εξαιρετική επιλογή.

Πηγή σιδήρου, μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν προσθέσετε και λίγο κάρυ σίγουρα αυτή η συνταγή θα σας ταξιδέψει στην Ινδία!

 

4 μερίδες
10΄ προετοιμασία
1 βράδυ αναμονή
2 ώρες και 20 ΄ εκτέλεση

 

 

 500 g ρεβίθια χονδρά, μουσκεμένα αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό
 1 ξυλάκι κανέλας
 2 κουτ. σούπας κουρκουμάς
 1 πιπεριά κόκκινη
 1 πιπεριά κίτρινη
 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 1 ντομάτα πολτοποιημένη
 1 φλ. ελαιόλαδο
 1 φύλλο δάφνης
 αλάτι
 πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 • Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Αλλάζουμε νερό, προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας, το δαφνόφυλλο και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 ώρα. Αλατίζουμε τα τελευταία 10 λεπτά του βρασίματος.

 

• Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, φυλάσσοντας όμως τον ζωμό τους, και τα ρίχνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Πετάμε τη δάφνη και το κανελόξυλο.

 

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και, αφού
μαραθούν, ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε 5 λεπτά ακόμη.

 

• Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ρεβίθια, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Επειδή δεν θα σκεπάζεται το φαγητό από τη σάλτσα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που
κρατήσαμε.

 

• Ψήνουμε τη ρεβιθάδα για περίπου 35 λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει το φαγητό και να κάνει μια κρούστα από πάνω. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.

 

Extra tip : Προαιρετικά μπορούμε να αρωματίσουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ για απογείωση της νοστιμιάς στο πιάτο μας.

Cook’ s tip:
Tο κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκουμά αναμειγμένο με κόλιαντρο, κύμινο, κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.