Καφέ κηλίδες στο δέρμα: Πως δημιουργούνται και τι να κάνετε για να τις προλάβετε πριν εμφανιστού

Εάν παρατηρήσετε σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα, υπάρχουν διάφορα αίτια για την εμφάνισή τους. Μπορεί να προκληθεί από ιατρική πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτή η μελάγχρωση μπορεί να είναι απολύτως ακίνδυνη και καθόλου ανησυχητική. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό πίσω από αυτές.

 

Αποφασίσαμε να να σκάψουμε λίγο πιο βαθιά και να καταλάβουμε γιατί μερικές φορές εμφανίζουμε αυτές τις κηλίδες και αν υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους. Και ανακαλύψαμε τα εξής.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αβλαβούς χρωματισμού.

 

Το μέλασμα είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά τους άνδρες και πιστεύεται ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εάν παίρνετε χάπια ελέγχου της εγκυμοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρώση θα εξαφανιστεί από μόνη της μετά τη γέννηση ή τη διακοπή της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει μελάσμα.

Ο αποχρωματισμός εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν προκαλεί κακό. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο εάν ανησυχείτε για αυτό και θα σας πει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

 

Τα σημάδια του ήπατος εμφανίζονται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών. Οι σκουρόχρωμες κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα εάν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο, αλλά είναι ακίνδυνα. Συμβαίνει επειδή η υπεριώδη ακτινοβολία  του ήλιου επηρεάζει τη μελατονίνη, τη χρωστική που δίνει στο δέρμα σας χρώμα και παράγεται γρηγορότερα. Καθώς μεγαλώνετε, η παραγωγή μελατονίνης αρχίζει επίσης να αυξάνεται από μόνη της.

 

Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση προκαλείται από τραυματισμό ή φλεγμονή στο δέρμα. Μπορεί να προκληθεί από ακμή, φουσκάλες ή εγκαύματα και θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

 

Είναι δυνατόν να αποτρέψετε ή να μειώσετε τη μελάγχρωση.

 

1. Ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας.

 

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σας. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε θρεπτικά τρόφιμα. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερχρωματισμού ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις του κυτταρικού στρες που προκαλείται από ορμονική ανισορροπία, λοίμωξη και έκθεση στον ήλιο.

 

Μερικά από τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης του υπερχρωματισμού είναι τα ρόδια, το σπανάκι, το λάχανο και τα καρότα. Παρέχουν στον οργανισμό σας βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά που χρειάζεται το δέρμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό. Και είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τη σόγια, τον λιναρόσπορο και το σκόρδο επειδή περιέχουν οιστρογόνα.

 

2. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το δέρμα σας.

 

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξύσετε μια πληγή, να σπάσετε ένα σπυράκι ή να ξύσετε ένα τσίμπημα κουνουπιού. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε τέτοια πράγματα, επειδή μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή που προκαλεί τις σκλουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην αγγίζετε το δέρμα σας με βρώμικα χέρια.

 

3. Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο.

 

Περιορίστε το χρόνο που περνάτε στον ήλιο και αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως. Θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό εάν θέλετε να αποφύγετε τον αποχρωματισμό του δέρματος και μπορείτε επίσης να φοράτε καπέλα και ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας. Για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία , μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές κρέμες.

 

4. Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα.

 

Μπορεί να είναι δυνατό να φωτίσετε τις σκοτεινές περιοχές στο δέρμα σας με φυτικά προϊόντα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το εκχύλισμα από πράσινο τσάι, κουρκούμη και σόγια, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης της υπερχρωματισμού.