Λοιμωξιολόγοι: «"Κλειδωμένοι" τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου - Το lockdown δεν αποδίδει αλλά θα το παρατείνουμε»

Μπορεί μόλις την Παρασκευή να ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στην Αττική (και σε άλλες περιοχές της χώρας) έως και τις 8 Μαρτίου, όμως θεωρείται βέβαιη η νέα παράταση του. 

 

Ήδη το Σαββατοκύριακο αρκετοί «ειδικοί» αναφέρθηκαν στην πιθανή παράταση των μέτρων, ενώ ομολόγησαν πως τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση δεν αποδίδουν, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για διαφορετικά μέτρα. 

 

Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, παραδέχθηκε πως το lockdown είναι «μη αποδοτικό», προσθέτοντας παράλληλα πως γι' αυτό το λόγο είναι αρκετά πιθανό να πάρει παράταση. 

 

Παράλληλα η Α.Λινού άφησε αιχμές και για τα άλλα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

 

«Η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο, ενώ έκανε λόγο  για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς», πρόσθεσε η Α.Λινού. 

 

Για παράταση μίλησε και ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ο κ.Γκίκας δήλωσε πως τα μέτρα δεν αποδίδουν εξαιτίας των μεταλλάξεων και της κούρασης των πολιτών, ενώ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, ενώ πρόβλεψε πως καλύτερα θα είμαστε... τον Ιούνιο. 

 

Χθες ανακοινώθηκαν 1.269 κρούσματα σε 26.336 τεστ, κάτι που σημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,8%, αρκετά υψηλός σε σχέση με αυτόν που είχαμε πριν ανακοινωθεί το lockdown.

 

Τα σενάρια για τα σχολεία 

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των ειδικών φαίνεται πως το σχέδιο περιλαμβάνει πρώτα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 Μαρτίου (αν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας) και μετά θα ακολουθήσουν τα σχολεία. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά στα θρανία οι μαθητές, αλλά κι αυτό θα γίνει με ακόμη πιο έντονα μέτρα.

 

«Θα πρέπει να μπει στη στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με πολλά rapid test, με εμβολιασμό των φοιτητών μας που θα μπουν στις κλινικές. Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» ανέφερε ο κ. Γώγος.

 

«Νομίζω ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά μια τέτοια διαδικασία επιστροφής στα θρανία», πρόσθεσε.

 

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους. Όπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή στο MEGA, το σενάριο αυτό είναι πιθανό, αλλά δεν αναμένεται η παράταση αυτή να διαρκέσει πολύ και συγκεκριμένα και είναι μικρότερη του ενός μήνα. Επίσης, η κα. Μακρή τόνισε πως δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτές θα γίνουν στον προκαθορισμένο χρόνο, είπε, ενώ εξετάζονται όλα τα στοιχεία από τους ειδικούς για το τελικό άνοιγμα σχολείων και φροντιστηρίων.

 

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης

 

Παράλληλα, νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι από σήμερα, Δευτέρα 1 Μαρτίου.

 

Ετσι λοιπόν, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

 

Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ενώ από την Τρίτη στις 9 του μήνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις που δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

 

 

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει ξανά της Παρασκευή, όπου και αναμένεται να αποφασίσει τη νέα παράταση του lockdown. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα τελικά οι πολίτες θα επιστρέψουν στις ζωές τους και όταν τελικά γίνει αυτό σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομία της χώρας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ