Λουτράκι: Τα υπέρογκα χρέη, η ανησυχία και η επόμενη ημέρα για μεγάλη επιχείρηση

Τις εξελίξεις αναφορικά με την πώληση του εμβληματικού θερέτρου Poseidon Resort στο Λουτράκι, παρακολουθούν εμβρόντητοι οι 150 και πλέον εργαζόμενοι, που ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον στην επιχείρηση.

 

Του Αλέξανδρου Κανδρή

 

Το συγκρότημα, που ξεκίνησε από την ιδιοκτήτρια εταιρία ELINTOUR το 1968, έφτασε στο όριο της χρεωκοπίας το 2017, με μεγάλες οφειλές σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, εργαζόμενους και προμηθευτές και διασώθηκε χάρη στη συμφωνία με την ZEUS International και την υπαγωγή του στο άρθρο 106β, περί εξυγίανσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε λειτουργία.

 

Από το 2018, τη διαχείριση ανέλαβε η ZEUS, η οποία λειτούργησε τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, ως Wyndham & Ramada Poseidon Resort, φέρνοντας την μεγαλύτερη παγκοσμίως αλυσίδα ξενοδοχείων στο Λουτράκι. Η ανάληψη του συγκροτήματος από την ZEUS, έδωσε "άλλο αέρα" στην επιχείρηση που αναζητούσε τη χαμένη της αίγλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι υποχρεώσεις εξυπηρετούνταν κανονικά. Ταυτόχρονα, εξοφλήθηκαν και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που είχαν επιδικαστεί και με δικαστική απόφαση σε βάρος της επιχείρησης.

 

Ενδεικτικό της επιτυχημένης διαχείρισης της ZEUS, είναι το γεγονός ότι στην πρώτη ουσιαστικά πλήρη χρονιά λειτουργίας, που ήταν το 2018, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της EY, πέτυχε έσοδα 4,8 εκατ. € και μικτό κέρδος 1,4 εκατ. €. Στο ίδιο ενημερωτικό αναφέρεται ότι τα συνολικά χρέη της επιχείρησης, ανέρχονται στα 27,8 εκατ, ευρώ, περίπου.

 

Τρία μόλις χρόνια νωρίτερα (χρήση 2015), σύμφωνα με δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Elintour είχει κύκλο εργασιών 2,6 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 3,7 εκατ. ευρώ.

 

Πλέον, πωλείται και επίσημα μέσω διαδικασίας που «τρέχει» η Ernst & Young (EY) από τις πιστώτριες τράπεζες, αφού όλα δείχνουν ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Elintour που διευθύνει η οικογένεια Αργυρού (με πρόεδρο τον Ι.Αργυρό και δ/νουσα την Μαρία Αργυρού) και τη Zeus international. Και αυτό τη στιγμή που η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν για 15 έτη.

 

Το γεγονός που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στους εργαζόμενους, έχουν προκαλέσει τα οικονομικά στοιχεία και η κατάσταση που επικρατούσε πριν τη συμφωνία με τη Zeus, καθώς η Elintour το 2017,  κατέθεσε αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης με στόχο τη ρύθμιση χρεών συνολικού ύψους 25,7 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα ποσά να οφείλονται σε:

 
- Εθνική Τράπεζα (11,4 εκατ. ευρώ)
- Alpha Bank (6,5 εκατ.)
- Eurobank (204,3 χιλ. ευρώ) που εξοφλήθηκε από δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό των βασικών μετόχων της εταιρείας και δεν αποπληρώνεται μέχρι το τέλος της 15ετίας
- Δημόσιο (803 χιλ.)
- Δήμο Λουτρακίου (1,7 εκατ. )
- ασφαλιστικούς οργανισμούς (3,2 εκατ.)
- προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (άνω του 1,091 εκατ.)
- προσωπικό (689,1 χιλ. ευρώ)