Νέα απάτη από επιτήδειους με θύματα οδηγούς. Τα ύποπτα SMS και τι πρέπει να προσέχετε - Κυψέλη: «Ελληνικό Μετρό και ανάδοχος εταιρεία αστόχησαν στις μελέτες»

Συστάσεις της ΕΛΑΣ για να μην σας αποσπάσουν χρήματα

 

Μια νέα μορφή απάτης που επικεντρώνεται σε οδηγούς έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την ΕΛΑΣστέλνουν γραπτά μηνύματα και καλούν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο για να εξοφλήσουν δήθεν πρόστιμο τροχαίας παράβασης.

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον κόσμο. Για παράδειγμα:

 

- Ύποπτος Αποστολέας & Σύνδεσμος: Λαμβάνετε SMS που εμφανίζεται ως "ΤΡΟΧΑΙΑ", το οποίο εμπεριέχει συντόμευση συνδέσμου (π.χ. bit.ly/...).

 

Πλαστή Ιστοσελίδα (Fake gov.gr): Ο σύνδεσμος οδηγεί σε ιστοσελίδα που μιμείται την εμφάνιση της πύλης gov.gr και φέρει λογότυπα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά η διεύθυνση URL είναι ψεύτικη (π.χ. govss-gr.lol αντί για το επίσημο .gov.gr).

 

Ψυχολογική Πίεση: Χρησιμοποιούν μηνύματα όπως "Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για να επωφεληθείτε από την έκπτωση 50%", ώστε να σας ωθήσουν σε βιαστικές κινήσεις χωρίς να ελέγξετε την εγκυρότητα.

 

Οι συστάσεις της ΕΛΑΣ

 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι δημόσιοι φορείς ΔΕΝ αποστέλλουν SMS με συνδέσμους που ζητούν την άμεση πληρωμή προστίμων μέσω πιστωτικών / χρεωστικών καρτών σε εξωτερικές ιστοσελίδες.

 

Τι δεν πρέπει να κάνετε

 

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να:

 

-πατάτε σε συνδέσμους (links) που περιέχονται σε τέτοια μηνύματα

 

-καταχωρίζετε προσωπικά στοιχεία, αριθμούς κυκλοφορίας, κωδικούς e-banking ή στοιχεία τραπεζικών καρτών

 

Αν έχετε ήδη καταχωρίσει στοιχεία ή στοιχεία κάρτας:

 

- Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με την τράπεζά σας για την ακύρωση της κάρτας και το μπλοκάρισμα τυχόν συναλλαγών.
- Ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία ή επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

 

Τηλέφωνο: 11188

E-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

 

Κυψέλη: «Ελληνικό Μετρό και ανάδοχος εταιρεία αστόχησαν στις μελέτες» – Τι λέει ο συνήγορος των πληγέντων

 

7032508

 

«Τα στοιχεία που εδόθησαν, αν και ελλιπή και αποσπασματικά, επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των πληγέντων κατοίκων της Κυψέλης», σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης

 

Μεγάλη είναι η αναστάτωση που επικρατεί στην Κυψέλη για την κατάσταση των κτιρίων λόγω των έργων της γραμμής 4 του μετρό, με τους κατοίκους να διατηρούν επιφυλάξεις για τα στοιχεία που έλαβαν από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

 

Μάλιστα πολλοί από τους πληγέντες, στα σπίτια των οποίων υπάρχει καθίζηση ή έχουν εμφανιστεί ρωγμές, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Θανάση Καμπαγιάννη.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο τελευταίος το πρωί της Παρασκευής (28/08), κατόπιν και της εξέτασης των στοιχείων που έλαβε από την εταιρεία, διαπιστώνεται:

 

  • Ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που είχε κάνει η εταιρεία, πριν τη διέλευση του μετροπόντικα, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή στα συγκεκριμένα κτίρια, διαψεύδονται στην πράξη. Αποδεικνύοντας ότι «η «Ελληνικό Μετρό» και η ανάδοχος εταιρεία αστόχησαν στις εκτιμήσεις των μελετών τους όσον αφορά τις αναμενόμενες επιπτώσεις της διέλευσης του ΤΒΜ (Μετροπόντικα) στις πολυκατοικίες της περιοχής»
  • Ότι τα στοιχεία που παρέλαβαν δεν συνάδουν με τις αρχικές «κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις» που τους είχαν γίνει σε επιστολές της Ελληνικό Μετρό «ότι δεν προκύπτουν “ενδείξεις βλάβης σε στοιχεία του φέροντος οργανισμού” και ότι “δεν τεκμηριώνεται κανένας επηρεασμός της υφιστάμενης στατικής επάρκειας του κτιρίου’
  • Ότι ακόμη και τα στοιχεία αυτά, που παρέλαβαν τώρα, στα τέλη Αυγούστου, ενώ το πρόβλημα υφίσταται εδώ και μήνες, είναι «ελλιπή και αποσπασματικά»
  • Σχετικά μάλιστα με τις ρήτρες αυστηρής εμπιστευτικότητας που τους ετέθησαν, ο δικηγόρος των πληγέντων χαρακτηρίζει «αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη ότι οι πληγέντες κάτοικοι δεν δικαιούνται να ενημερωθούν για τα στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτησία τους».

 

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις με βάση μετρήσεις και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σχετικά με την επικινδυνότητα των κτιρίων όπου διαμένουν –κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές κατόπιν των εργασιών του μετροπόντικα στην Κυψέλη για την «γραμμή 4» του μετρό.

 

Και πως παραδόθηκαν στους κατοίκους μετά από μήνες και κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αθηναίων μόλις τη Δευτέρα, και μάλιστα υπό όρους αυστηρής εμπιστευτικότητας.

 

7032535 1

Εμφάνιση ρωγμών σε πολυκατοικίες στη Κυψέλη, στη περιοχή γύρω από το εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό.

 

«Τα στοιχεία που εδόθησαν, αν και ελλιπή και αποσπασματικά, επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και των περιουσιών των πληγέντων κατοίκων της Κυψέλης, με την ταχεία και επιμελή εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών στατικής επάρκειας και αποκατάστασης των πολυκατοικιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θ. Καμπαγιάννη

 

«Ανακοίνωση για τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις ζημιές από το Μετρό στην Κυψέλη (28/08/2026)

 

Σε εκτέλεση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (συνεδρίαση 26/08/2026), παρελήφθησαν την Πέμπτη 27 Αυγούστου και ώρα 15:00, από τον νομικό σύμβουλο των κατοίκων της Κυψέλης τα στοιχεία που απεστάλησαν στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα από την Ελληνικό Μετρό κατόπιν επιστολής του.

 

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος μόνο των εγγράφων που έχουν ζητήσει οι κάτοικοι με εξώδικες επιστολές τους.

 

7032523 1

Εμφάνιση ρωγμών σε πολυκατοικίες στη Κυψέλη, στη περιοχή γύρω από το εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό. 

 

Αφορούν μόνο 14 πολυκατοικίες της Κυψέλης, αν και γνωρίζουμε ότι οι πληγείσες πολυκατοικίες είναι περισσότερες, ενώ δεν περιλαμβάνονται ζητηθέντα έγγραφα και δεδομένα όπως, ενδεικτικά: η εξέλιξη του φαινομένου των καθιζήσεων και η παρούσα κατάσταση, το ημερολόγιο του έργου, η ακριβής τιμή της πίεσης μετώπου που υπήρχε στο ΤΒΜ (Tunnel Boring Machine) ανά χιλιομετρική θέση και ημέρα, οι μελέτες για την αξιολόγηση της ευστάθειας και της επίδρασης του έργου στις οικοδομές της περιοχής, με τις πιθανές αναθεωρήσεις που έγιναν με βάση τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα που προέκυψαν, η νέα έκθεση που έχει ετοιμάσει η ανάδοχος εταιρεία για τα αίτια της αστοχίας και την ασφαλή συνέχιση του έργου με τα συνημμένα έγγραφά της, κλπ.

 

Μετά την παραλαβή τους από τον Δήμο, τα στοιχεία τέθηκαν άμεσα σε γνώση των δύο τεχνικών συμβούλων που έχουν διορίσει οι κάτοικοι με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων Νικόλαου Κρασάκη, δομοστατικού πολιτικού μηχανικού, και Δημήτρη Καλιαμπάκου, μεταλλειολόγου, καθηγητή ΕΜΠ, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να καταρτιστούν οι σχετικές εκθέσεις.

 

Όσον αφορά τους “όρους εμπιστευτικότητας” με τους οποίους παραδόθηκαν τα στοιχεία από την Ελληνικό Μετρό στον Δήμαρχο Αθηναίων, είναι απαραίτητη η εξής διευκρίνιση: είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε σκέψη ότι οι πληγέντες κάτοικοι δεν δικαιούνται να ενημερωθούν για τα στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτησία εκάστου/εκάστης για λόγους δήθεν “εμπιστευτικότητας”.

 

Γι’ αυτό και άμεσα, οι κάτοικοι για τις πολυκατοικίες των οποίων έχουν αποσταλεί στοιχεία θα ενημερωθούν υπεύθυνα όσον αφορά το περιεχόμενο και τις ενδείξεις που τους αφορούν.

 

Κάθε άλλη σκέψη, που θα απαιτούσε από δικηγόρο να τηρήσει “απόρρητο” απέναντι σε εντολείς των οποίων τα συμφέροντα έχει κληθεί να υπερασπιστεί, θα αποτελούσε παραβίαση του καθήκοντος υπεράσπισης όπως αυτό είναι νομοθετημένο στον Κώδικα Δικηγόρων και θα συνιστούσε απαρχή τέλεσης του ποινικού αδικήματος της απιστίας.

 

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία και οι εκθέσεις που λάβαμε χτες έχουν ως πηγή τους μηχανικούς της Κοινοπραξίας και της Ελληνικό Μετρό, ενώ αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες των μηχανικών που ορίστηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι εκτιμήσεις των κατοίκων της Κυψέλης:

 

Αποδεικνύεται ότι η Ελληνικό Μετρό και η ανάδοχος Εταιρεία αστόχησαν στις εκτιμήσεις των μελετών τους όσον αφορά τις αναμενόμενες επιπτώσεις της διέλευσης του ΤΒΜ (Μετροπόντικα) στις πολυκατοικίες της περιοχής, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις για ασήμαντες επιπτώσεις που εμφανίζονται με “πράσινο” χρώμα στην κατηγοριοποίηση διακινδύνευσης πριν τη διέλευση του ΤΒΜ, χαρακτηρίζονται σήμερα με “κίτρινο” και “κόκκινο”.

 

7032511

Εμφάνιση ρωγμών σε πολυκατοικίες στη Κυψέλη, στη περιοχή γύρω από το εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, υπάρχει παραδοχή παραμένουσας διακινδύνευσης, η οποία μάλιστα είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς να έχουν ληφθεί καθ’ όλο το διάστημα αυτό τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και αποκατάστασης.

 

Η διακινδύνευση, δε, αυτή έχει εκτιμηθεί με βάση στοιχεία αυτοψιών που προσδιορίστηκαν πολλούς μήνες πριν, τη στιγμή που οι κάτοικοι – αλλά και πρόσφατες αυτοψίες μηχανικών – περιγράφουν ένα φαινόμενο σε εξέλιξη με νεότερες ρωγμές, ζημιές, κλπ.

 

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να προχωρούμε σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση στοιχείων, από πουθενά δεν προκύπτουν οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν προκύπτουν “ενδείξεις βλάβης σε στοιχεία του φέροντος οργανισμού” και ότι “δεν τεκμηριώνεται κανένας επηρεασμός της υφιστάμενης στατικής επάρκειας του κτιρίου” που αναγράφονταν σε επιστολές της Ελληνικό Μετρό και επαναλήφθησαν από εκπροσώπους της στην από 29/7/2026 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

 

7032506

Εμφάνιση ρωγμών σε πολυκατοικίες στη Κυψέλη, στη περιοχή γύρω από το εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό.

 

Αντιθέτως, διαψεύδονται πλέον με έγγραφα και, στην καλύτερη περίπτωση, αντικαθίστανται από εκφράσεις των μηχανικών της του τύπου “φαίνεται ότι” και υποδείξεις για περαιτέρω επανέλεγχο.

 

Τα στοιχεία που εδόθησαν, αν και ελλιπή και αποσπασματικά, επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και των περιουσιών των πληγέντων κατοίκων της Κυψέλης, με την ταχεία και επιμελή εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών στατικής επάρκειας και αποκατάστασης των πολυκατοικιών.

 

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος κατοίκων της Κυψέλης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ