Νέα εξέλιξη: Απαγόρευση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία – Ποια περιλαμβάνει

Ρητή αναφορά με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μέχρις ότου σταλεί από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ (σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών) έκθεση προς τις αρμόδιες Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας, περιέχει το σχέδιο νόμου του Προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, του Προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της αμερικανικής Βουλής, Μακ Θόρνμπερι.

 

Το σχέδιο έχει εγκριθεί επί της αρχής από την Επιτροπή, με ψήφους 60-1. Θα ακολουθήσει συζήτηση διαφόρων τροπολογιών, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα λάβει χώρα και στη Γερουσία.

 

Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά, οι περιορισμοί αφορούν τις πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcons, ελικοπτέρων CH-47 Chinook και H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

 

Το σχετικό παράρτημα 1251 νομοσχεδίου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκική Δημοκρατία», αναφέρει τα εξής: «Το παράρτημα αυτό απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας στις Επιτροπές `Αμυνας του Κογκρέσου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το αργότερο 60 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας πράξης. Το παράρτημα αυτό απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε ενέργεια για την εκτέλεση της παράδοσης στρατιωτικής αλλοδαπής πώλησης μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού, βάσει του άρθρου 36 του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2761) στην Τουρκική Δημοκρατία, έως ότου η απαιτούμενη έκθεση παραδοθεί στις καθορισμένες επιτροπές του Κογκρέσου».

 

Η εισήγηση αυτή της Επιτροπής Άμυνας έρχεται επιπρόσθετα με το νομοσχέδιο που προωθείται στη Γερουσία, για την απαγόρευση της πώλησης F-35 στην Τουρκία, εκτός και αν δεν προχωρήσει η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον κι άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

 

Πηγή: HellasJournal