Ο εκπαιδευτής πέθανε στο πιλοτήριο και ο συγκυβερνήτης νόμιζε ότι κοιμόταν

Ένας εκπαιδευτής πτήσεων πέθανε εν πτήσει από ανακοπή καρδιάς, αλλά ο συγκυβερνήτης του νόμιζε ότι του έκανε πλάκα και το κατάλαβε μόνο αφού προσγειώθηκε στον διάδρομο, με τον άνδρα να είναι πεσμένος στον ώμο του.

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ασφάλειας για το περιστατικό, ο πιλότος νόμιζε ότι ο εκπαιδευτής προσποιείτο ότι κοιμόταν, καθώς οι δύο άντρες πετούσαν κοντά στο αεροδρόμιο Blackpool στο Lancashire της Αγγλίας, στις 29 Ιουνίου 2022.

 

Ο ειδικευμένος πιλότος είχε ζητήσει από τον εκπαιδευτή να τον συνοδεύσει στο Piper PA-28 τεσσάρων ατόμων για λόγους ασφαλείας καθώς επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι, σύμφωνα με την έκθεση του τμήματος έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Πριν από την απογείωση, οι δυο τους συνομιλούσαν κανονικά, ενώ ο πιλότος οδήγησε το σκάφος στον διάδρομο προσγείωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία λόγια του εκπαιδευτή ήταν: «Όλα φαίνονται καλά, δεν υπάρχει τίποτα πίσω σου».

 

Λίγο μετά την απογείωση, το κεφάλι του εκπαιδευτή έγειρε πίσω. Καθώς οι δύο πιλότοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον καλά, ο συγκυβερνήτης σκέφτηκε ότι ο εκπαιδευτής του «απλώς προσποιήθηκε ότι έπαιρνε έναν υπνάκο» ενώ ολοκλήρωσε τη διαδρομή, ανέφερε η έκθεση. Όταν το αεροπλάνο γύρισε, ο εκπαιδευτής σωριάστηκε, με αποτέλεσμα το κεφάλι του να ακουμπήσει στον ώμο του συγκυβερνήτη, αλλά και πάλι ο πιλότος νόμιζε ότι του έκανε πλάκα, αναφέρει το CNNi.

 

Αφού προσγειώθηκε με ασφάλεια με τον εκπαιδευτή να ακουμπάει ακόμα στον ώμο του και να μην ανταποκρίνεται, ο πιλότος συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του αεροδρομίου. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν.

 

Ο εκπαιδευτής, ο οποίος είχε σχεδόν 9.000 ώρες πτητικής εμπειρίας, λέγεται ότι βρισκόταν σε καλή διάθεση πριν από την τελευταία του πτήση.

 

«Οι άνθρωποι που του είχαν μιλήσει το πρωί είπαν ότι ήταν ο φυσιολογικός χαρούμενος εαυτός του και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι αισθανόταν αδιαθεσία», ανέφερε η έκθεση. «Τα τρία άτομα που είχαν πετάξει μαζί του για το δοκιμαστικό μάθημα λίγο πριν από την… μοιραία πτήση, είπαν ότι φαινόταν καλά και δεν είχε συμβεί τίποτα αφύσικο».

 

Το ιατρικό τμήμα της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε το περιστατικό και το ιατρικό ιστορικό του εκπαιδευτή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «Από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, είναι πιθανό το άτομο να υπέστη καρδιακή ανακοπή καθώς το αεροσκάφος απογειώθηκε». Ήταν γνωστό ότι έπασχε από υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά ήταν εντός των ρυθμιστικών ορίων.

 

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ σε αυτήν την περίπτωση ο συγκυβερνήτης είχε τα προσόντα και μπόρεσε να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετικό.