Οι 10 ημέρες που θα δείξουν αν αποδίδουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Για δεδομένα που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, κάνει λόγο ο λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του κορονοϊού θα κριθεί στην τήρηση των μέτρων προστασίας...

 

Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα δείξουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, επισημαίνει ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παθολογικής- Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρώτη ψηφιακή ημερίδα, με θέμα "Πανδημίες και Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η Περίπτωση του Κορονοΐού".

 

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και η Ελληνική Ένωση Νέων Επιχειρηματιών. Στόχος της δίωρης διαδικτυακής συζήτησης, που θα γίνει μεταξύ ειδικών της υγείας, οικονομολόγων, διεθνολόγων και επιχειρηματιών είναι αφενός η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και η εκτίμηση των σεναρίων εξέλιξής της, αφετέρου η προβολή και ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας και των συνεπειών της στους τομείς της υγείας, της οικονομίας, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, με σαφή καθορισμό του εξελισσόμενου και ευμετάβλητου γεωπολιτικού τοπίου.

 

"Μέρα με τη μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Μέχρι τώρα, τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα, αλλά βέβαια η απόδειξη θα έρθει την επόμενη εβδομάδα", λέει ο κ. Γαργαλιάνος στο livemedia, με αφορμή την ημερίδα και προσθέτει ότι αυτό θα φανεί από το αν δεν θα έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αναγκών σε ΜΕΘ και θανάτων.

 

Παράλληλα επισημαίνει ότι επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη θεραπεία για τη λοίμωξη Convid-19, εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τα μέτρα προφύλαξης, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη ώστε να μπορέσει η επιδημία να είναι πιο ήπια στη χώρα μας . Τονίζει ότι σε αρχική φάση το δημόσιο και ύστερο το ιδιωτικό σύστημα υγείας καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς να υπάρξει μεγάλη διάσπαση του κοινωνικού ιστού και χωρίς κατάρρευση του συστήματος υγείας. Τέλος, τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα για να χρησιμοποιηθούν τα νέα "όπλα" που παρέχει η τεχνολογία ώστε να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης και να βγούμε αλώβητοι από αυτήν.

 

Το βασικό "όπλο" σε θέματα ιώσεων και επιδημιών είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος όμως για τον κορονοϊό δεν υφίσταται, αναφέρει ο καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τούντας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρχει τους επόμενους μήνες.

 

Ο κ. Τούντας, ο οποίος θα είναι ομιλητής στην ψηφιακή ημερίδα, τονίζει ότι μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο θα πρέπει να επικεντρωθούμε: στην κοινωνική απομόνωση μένοντας σπίτι, στην ατομική υγιεινή φροντίζοντας για την καθαριότητα των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων καθώς και στην προστασία των άλλων με την κάλυψη του στόματος, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, στην ενίσχυση του οργανισμού με καλή διατροφή (που περιλαμβάνει κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζεστών ροφημάτων και συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό) και καλό ύπνο. Τέλος, επισημαίνει τη σημασία της άσκησης, η οποία βοηθάει όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική, η οποία , όπως λέει, παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ