Οι ήρωες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αποκτούν χρώμα και φωνή

Ο Πίτερ Τζάκσον θα μπορούσε να επαίρεται για άλλη μία κινηματογραφική καινοτομία ιστορικών διαστάσεων, αν το νέο του εγχείρημα δεν πραγματευόταν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας: Το They Shall Not Grow Old, το νέο του ντοκιμαντέρ αναβιώνει έγχρωμο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει πρεμιέρα στη Βρετανία μέσω BBC στην εκατοστή επέτειο της Ημέρας Ανακωχής. 

 

 

Το They Shall Not Grow Old ακολουθεί τα βήματα των στρατιωτών από τη στιγμή της επιστράτευσης και της εκπαίδευσης έως τα χαρακώματα και την επιστροφή από το μέτωπο… Διηγείται ξανά τις ιστορίες των Βρετανών του Δυτικού Μετώπου όπως εκείνοι τις έζησαν, αυτή τη φορά όμως τεχνικά επικαιροποιημένες. Οι ήρωες εκείνου του πολέμου επιστρέφουν στο σήμερα τρισδιάστατοι και έγχρωμοι.

 

 

Αξιοποιώντας ακουστικό και οπτικό υλικό από το αρχείο του Imperial War Museum και χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, ο σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ δίνουν χρώμα, κίνηση και φωνή στο ασπρόμαυρο φιλμ.

 

 

Video: Α'Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Πίτερ Τζάκσον δίνει χρώμα στην ιστορία

 

 

«Απλώς παίρνουμε ένα υλικό εκατό χρόνων που μοιάζει αποκρουστικό. Δεν προσθέτουμε κάτι που δεν υπήρχε την ημέρα που κινηματογραφήθηκε. Απλώς αναβιώνουμε ό,τι έγινε έναν αιώνα πριν. Κι αυτό είναι συναρπαστικό γιατί, κάνοντας κάτι τέτοιο, επαναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή», λέει ο ίδιος, παραδεχόμενος πως με αυτό το project έμπαινε σε αχαρτογράφητα νερά: «Δεν είχα ιδέα ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα καθώς δεν το είχα ξανακάνει. Δεν είχα ξαναπάρει ένα παλιό φιλμ ούτε είχα αναρωτηθεί πώς θα το βελτιώσω, χρησιμοποιώντας υπολογιστή. Όταν βγήκε η έγχρωμη βερσιόν, έμεινα απολύτως κατάπληκτος. Ήταν μία από αυτές τις φορές που η τεχνολογία με άφηνε εμβρόντητο. Δεν είχα διανοηθεί πόσο καλό θα μπορούσε να είναι. Και η επόμενη σκέψη μου ήταν πως κάθε τέτοιο αρχείο στον κόσμο πρέπει να αποκατασταθεί γιατί είναι εφικτό». 

 

 

Προκειμένου να αποδώσει με ιστορική ακρίβεια τα χρώματα, ο Τζάκσον μελέτησε φωτογραφίες του πλήθους της εποχής στο ίντερνετ, καθώς και τις συλλογές στολών των στρατιωτών. Αξιοποίησε δε, τις ηχογραφήσεις περισσότερων από 120 ανδρών που πολέμησαν, δίνοντας φωνή στις βουβές κινηματογραφήσεις: «Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν», τονίζει ο ίδιος.

 

 

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 16 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, με τον Πίτερ Τζάκσον να συνοδεύεται στο κόκκινο χαλί από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ ενώ κάνει πρεμιέρα σε επιλεγμένες αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

 

Πηγή: cnn.gr