Οι Ισπανίδες απεργούν στη δουλειά και στο σπίτι λόγω 8ης Μαρτίου

Οι Ισπανίδες δεν θα δουλέψουν αυτή την Πέμπτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ούτε στους χώρους εργασίας ούτε στα σπίτια του καθώς κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, στην οποία έχουν τη συμπαράσταση και των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας. Σύνθημά τους, «αν εμείς σταματήσουμε, τότε σταματά κι ο κόσμος».

 

 

Το φεμινιστικό κίνημα στην Ισπανία καλεί τις γυναίκες όχι μόνο να αφήσουν τα γραφεία, τις μηχανές και τα μολύβια τους, αλλά και να σταματήσουν για μία μέρα να πλένουν, να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους.

 

 

Την απεργία, εκτός από τις φεμινιστικές οργανώσεις στηρίζουν και οι γυναίκες δήμαρχοι της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, Μανουέλα Καρμέλα και Άντα Κολάου, που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

 

Το εξώφυλλο του μανιφέστου για την 8η Μαρτίου 2018

 

Επίσης θα συμμετάσχουν και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων (CCOO και UGT) στη χώρα, τα οποία θέλουν να καταδείξουν την ανάγκη για ουσιαστική ισοτιμία και ισότητα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στο αίτημα αυτό των γυναικών.

 

 

Η οργανωτική επιτροπή 8M Commission εξέδωσε και μανιφέστο στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει ότι στις πορείες και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια κ.ά.) «Όλες μαζί θα σταματήσουμε τον κόσμο και θα φωνάξουμε: Φτάνει πια!».

 

 

Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι όσες γυναίκες συμμετάσχουν στην απεργία, αρκεί να ενημερώσουν γι' αυτό τους εργοδότες τους, οι οποίοι δεν θα τους αφαιρέσουν το ημερομίσθιο στο τέλος του μήνα.

 

 

Άλλωστε βασικός στόχος της δράσης είναι να καταδειχθεί ότι οι γυναίκες «τιμωρούνται» στους χώρους εργασίας αμειβόμενες λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά και είναι αυτές που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό απλήρωτης εργασίας.

 

 

Ταυτόχρονα, βλέπουν τη λεγόμενη «γυάλινη οροφή», που δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις τόσο στην εργασία όσο και στην πολιτική, παραμένοντας μειοψηφία στις διευθυντικές θέσεις.

 

 

efsyn.gr