Οι βόμβες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ΟΠΕΚΕΠΕ, Βορίδη και Αυγενάκη, η οπισθοχώρηση του Πλεύρη στην Κρήτη και η ακρίβεια που σαρώνει στην Ελλάδα

Δημοσίευσε ο X-Raytor την Δευτέρα 21.07.2025 στις 06:00

 

Οι δυο άγιοι των Ζωνιανών και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Θα ξεκινήσω σήμερα με μια ιστορία. Πριν καμιά δεκαετία κάνω «τουρ» στον νομό Ρεθύμνου και πηγαίνω να δω και τα περίφημα Ζωνιανά. Μπαίνω με τον φίλο που με φιλοξενεί σε παραδιπλανό χωριό, στην κεντρική εκκλησία στα Ζωνιανά, που είναι «δίδυμη», αφιερωμένη δηλαδή τόσο στον Άγιο Γεώργιο όσο και στον Άγιο Χαράλαμπο. Κοιτάζω τις εικόνες των αγίων και παρατηρώ πως ο Άγιος Γεώργιος είναι ζωγραφισμένος να φορά χρυσοποίκιλτα και μεγαλοπρεπή ενδύματα. Ο Άγιος Χαράλαμπος, από την άλλη, είναι ντυμένος φτωχικά. «Γιατί τέτοια διαφορά;» ρωτάω τον ντόπιο φίλο μου. Και μου απαντάει: «Ο Άγιος Γεώργιος πήρε επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν τα κατάφερε».

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Εγκληματική οργάνωση δείχνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

 

Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν εσχάτως να πείσουν την κοινή γνώμη πως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν την αφορά. Διάβασα και άκουσα, όμως, επιμελώς τα ρεπορτάζ για την σχετική δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Γράφουν μέσα οι λειτουργοί: «Η φερόμενη δόλια κατανομή δικαιωμάτων πληρωμής από το εθνικό απόθεμα οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο και σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα από εγκληματικές ομάδες που περιλάμβαναν μέλη του ΔΣ και άλλα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕστελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνυπάλληλους του Τεχνικού Συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και ιδιοκτήτες Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων. Εξετάζονται τα εξής αδικήματα: Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωσηΥπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίωνΣυνδρομή σε υπεξαίρεσηΥποκίνηση στην διάπραξη των παραπάνω αδικημάτων».

 

Η αναφορά σε εγκληματική οργάνωση είναι καθαρή και ξάστερη, ό,τι κι αν λέει το Μαξίμου.

 

Καθαρές κουβέντες για σοβαρά αδικήματα των Βορίδη και Αυγενάκη

 

Προσπαθεί, όμως, το Μαξίμου να καλλιεργήσει την εντύπωση πως δεν υπήρχε νομική αξιολόγηση για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Τι γράφεται όμως στη δικογραφία;

 

Προέκυψαν ενδείξεις, λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για «(α) Συνέργεια σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ' επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. (β) Ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ' επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. [Αρθρα 26α, 27, 46(1), 47, 94, 98, 390(1)(β-α) του Ποινικού Κώδικα και 24(4), 26(1)(3) του Ν. 4689/2020]. Τα αδικήματα αυτά φέρονται να σχετίζονται με: (α) Τον Μάκη Βορίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 09/07/2019 έως 05/01/2021 (β) Τον Ελευθέριο Αυγενάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 27/06/2023 έως 14/06/2024».

 

Άρα τα κόμματα που κατέθεσαν προτάσεις για προανακριτική (ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ) δεν έβγαλαν από το μυαλό τους κανένα αδίκημα η Εισααγελία τα αναφέρει και αυτά καθαρά και ξάστερα. Και φυγσικά η κυβέρνηση με την πρότασή της για εξεταστική, τους αθωώνει.

 

Δεν πάει στα Χανιά ο Μητσοτάκης

 

Τζάμπα περίμενα να δω τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά. Γιατί την Παρασκευή το απόγευμα διευκρινίστηκε πως τελικά δεν θα πάει σήμερα στην εκδήλωση του υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις στην υπάρχουσα εθνική οδό από την Κίσσαμο έως τα Λινοπεράματα. Μου λένε πως το φορτωμένο πρόγραμμα του Μητσοτάκη δεν επέτρεψε αυτό το ταξίδι. Βολικό, θα πω εγώ, γιατί στην Κρήτη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η άρνηση των τοπαρχών να φτιαχτεί κλειστό κέντρο μεταναστών, δεν φτιάχνουν και το καλύτερο μείγμα για μια πρωθυπουργική φιέστα.

 

Ο Πλεύρης ανέκρουσε πρύμνα στην Κρήτη

 

Έρχομαι στο μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τον καμπόσο στους κατατρεγμένους (αναλογικά λίγους) μετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη, αλλά παράλληλα παίρνει πολύ σοβαρά την (ανεξήγητη) άρνηση της περιφέρειας και των δημάρχων να κατασκευαστεί μια μεγάλη δομή για τους μετανάστες στο νησί. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο Θάνος Πλεύρης κυκλοφορεί υλικό με το απειλητικό σύνθημα «Φυλακή ή Επιστροφή», ρίχνει νερό στο κρασί του για να μην στεναχωρήσει τους Κρητικούς. Το Σάββατο μιλώντας στο OPEN είπε πως «στην παρούσα φάση δεν είμαστε δογματικοί, θέλουμε να χειριστούμε τις ροές και μετά που θα έχουμε μεγαλύτερη ησυχία, τον χειμώνα που οι ροές δεν είναι έντονες, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

 

Ξεχάστε δηλαδή τα όσα διαφήμιζε το κυβερνητικό επιτελείο για «γρήγορες κινήσεις» και άλλα τέτοια. Οι συνθήκες στην Κρήτη αντικειμενικά δεν είναι τόσο δραματικές. Και η κυβέρνηση μετράει το πολιτικό κόστος πάνω από όλα.

 

Άρχισαν οι διαρροές για τη ΔΕΘ

 

Μπήκαν για τα καλά οι ζέστες, καύσωνα έχουμε, πλησιάζουν οι διακοπές για τους (μισούς) Έλληνες και Ελληνίδες. Κάθε τέτοια εποχή το οικονομικό επιτελείο διαρρέει και τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην επόμενη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωστοποίησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ με φοροαπαλλαγές σε μεσαίουςσε οικογένειες και ιδιοκτήτες που δίνουν σπίτια προς ενοικίαση. Κάθε ελάφρυνση για καλό είναι, δεν λέω. Αλλά πολύ φοβάμαι πως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, ούτε θα εξισορροπήσουν τις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες.

 

Η ακρίβεια θερίζει στην Ελλάδα

 

Για να εξηγήσω τι εννοώ: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 3,6%, όταν στην ευρωζώνη ήταν 2%. Στην χώρα μας σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στα πολύ βασικά, που κάθε οικογένεια χρειάζεται για να ζήσει. Ο πληθωρισμός στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, που κάθε άνθρωπος προτιμά τώρα το καλοκαίρι, διαμορφώθηκε στο 7,8%, όταν στην ευρωζώνη έφτανε στο 4,6%. Με τον καύσωνα, η ανάγκη για κλιματισμό παραμένει «ανελαστική» και οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2,6%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2%! Το δε κόστος για τα έξοδα στέγασης αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ συγκεκριμένα τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 11,4%!

 

Για τα τρόφιμα και την ενέργεια η κυβέρνηση δεν δείχνει να θέλει να κάνει τίποτα. Για τα ενοίκια λέει ότι θα μειώσει τους φόρους στους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει πως οι μειώσεις θα περάσουν στους ενοικιαστές. Οπότε πολύ φοβάμαι ότι οι όποιες φοροελαφρύνσεις δεν θα έχουν τον παραμικρό αντίκτυπο στις τσέπες της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεταξύ στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση δεν είπε τίποτα για όλα τα παραπάνω. Ούτε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (δεύτερη σερί βδομάδα), ούτε για το μεταναστευτικό, ούτε για την ακρίβεια. Το Μαξίμου θέλει μάλλον να μας πείσει πως όλοι εμείς ζούμε σε έναν παράλληλο κόσμο...

 

Ο μπαμπούλας του Τσίπρα

 

Το Μαξίμου προκειμένου να κρατήσει «μαζεμένη» την εκλογική βάση της ΝΔ σε δύσκολες περιόδους, βγάζει κάθε φορά από το συρτάρι της έναν «μπαμπούλα». Και αυτήν την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργεί ιδανικά για το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτή τη φορά ο Παύλος Μαρινάκης έλαβε αφορμή από την δημοσίευση στα «Νέα» της πλήρους έκτασης των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών τον Ιούλιο του 2015 μετά το δημοψήφισμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε τίποτα καινούριο, απλά επανέλαβε όσα χρεώνει στον Τσίπρα η ΝΔ εδώ και 10 χρόνια.

 

Μέσα σε ένα δεκαήμερο μέτρησα πέντε – έξι ευθείες επιθέσεις του Μαξίμου στον Τσίπρα. Το πράγμα έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της πολιτικής σκοπιμότητας και φτάνει στο επίπεδο της εμμονής, που συνήθως οδηγεί στα αντίθετα του επιδιωκόμενου πολιτικά μηνύματα.

 

Τέλος κρουαζιέρας, αλλά πού πάνε τα λεφτά;

 

Ξεκινάει σήμερα το τέλος κρουαζιέρας που ειδικά για Μύκονο και Σαντορίνη ανέρχεται στα 20 ευρώ το άτομο και για τα υπόλοιπα λιμάνια 5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τετραμελή οικογένεια, που διαλέγει μια κρουαζιέρα τριών ή τεσσάρων ημερών αντιστοιχεί, λένε οι κρουζιεράδες, σε ένα επιπλέον εισιτήριο, καθώς με τα δυο εμβληματικά νησιά και δυο ακόμη με χαμηλότερο τέλος, η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά οικογένεια.

 

Μια και μιλάμε για τέλη, μου έλεγαν ότι κάθε μήνα, το τέλος κλιματικής αλλαγής, που μαζεύει για λογαριασμό του κράτος, από ένα μικρό ξενοδοχείο 50 δωματίων 4στερο φτάνει τα 35.000 ευρώ. Επί 7 μήνες σημαίνει ότι τα έσοδα απο το τέλος ξεπερνούν, από το εν λόγω ξενοδοχείο, τα 100.000 ευρώ. Ο ιδιος ξενοδόχος υπολογίζει τα έσοδα για το δημόσιο από το τέλος κλιματικής αλλαγής σε ετήσια βάση, απο όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, σε πάνω από 600 εκατ ευρώ! Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι, πού πάνε αυτά τα λεφτά; Να συμπληρώσω ότι υποτίθεται έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Για να το δούμε...

 

Το Ινδικό ποντάρισμα της Ελληνικής Οικονομίας

 

Το... πέρασμα σε μια πιο έντονη διμερή οικονομική σχέση με την Ινδία αναζητά η Ελλάδα. Ο ασιατικός γίγαντας με τους ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα εμφανίζεται ως μια ευκαιρία. Κι αυτό γιατί η Ινδία είναι όχι μόνο η πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως με τον πληθυσμό της να ανέρχεται το 2024 σε 1,464 δισ, αλλά γιατί το ΑΕΠ της χώρας το 2024 έφτασε τα 3,91 τρισ. δολάρια από 2,15 τρισ. που ήταν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 82% το συγκεκριμένο διάστημα.

 

Ανεβαίνει η μέση τάξη

 

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε πέρυσι τα $2.718 από $1.617 το 2015, παρά την πτώση που καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας, κατατάσσοντας την χώρα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως. Οι φορολογούμενοι πολίτες έφτασαν τα 104 εκατ.

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μια δεκαετία διπλασιάστηκαν οι πολίτες της ανώτερης τάξης, δηλαδή, όσοι έχουν μέσο εισόδημα 35 χιλ. δολάρια. Πλέον υπολογίζεται να φτάσουν τα 13 εκατ. το 2030 από τα 2 εκατ του 2020. Σε αυτον τον καμβά πριν λίγες μέρες η διοίκηση της Aegean που αναμένεται τη μέχρι το καλοκαίρι να έχει αναπτύξει 8 δρομολόγια προς Μουμπάι και Ν. Δελχί. Το ενδιαφέρον είναι η ότι η αεροπορική εταιρεία επενδύει σε προσφορά παροχή υψηλής στάθμης υπηρεσιών για να ανταγωνιστεί τους μεγάλους αερομεταφορείς ειδικά από την περιοχή του Κόλπου.

 

Το στοίχημα της Aegean

 

Αναφερόμενος μάλιστα στις προοπτικές της Ινδικής αγοράς ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτ. Βασιλάκης περιέγραψε τις προοπτικες της Ινδικής αγοράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά με βάση τις φορολογικές δηλώσεις το 0,5% των Ινδών έχει εισόδημα πάνω από 53.000 δολ. Στην Ελλάδα είναι περίπου 2% το ποσοστό που είναι πάνω από 50.000 δολ. Η διαφορά είναι, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, ότι εμείς είμαστε δέκα εκατομμύρια. Αυτοί είναι 1,5 δισεκατομμύριο και από αυτούς οι «πλούσιοι» είναι περίπου 7 εκατ. Αν, δε, ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων οι 'Ελληνες κάνουν 6 εκατομμύρια ταξίδια το χρόνο και οι Ινδοί σήμερα 30 εκατ. τότε η δυναμική της Ινδικής αγοράς είναι τεράστια. Με βάση προβολές οι Ινδοί εκτιμάται ότι μέχρι το 2039 θα μπορούν να κάνουν 240 εκατομμύρια ταξίδια.

 

Αναδυόμενη αγορά

 

Να σας πω ότι ο εισερχόμενος τουρισμός προς την Ινδία έφτασε πέρυσι τα 9,8 εκατ. από 8,8 εκατ. του 2015 εμφανίζοντας αύξηση 11,4% την τελευταία δεκαετία μην έχοντας όμως ακόμα ανακάμψει στα επίπεδα των 10,93 εκατ. Ευρώ του 2019.

 

Αντίστοιχα οι τουρίστες που ταξιδεύουν από την Ινδία προς το εξωτερικό έφτασαν πέρυσι τα 30 εκατ. τα 20,4 εκατ. Ινδούς ταξιδιώτες του 2015 εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 47%. Ωστόσο την περίπτωση του εξερχόμενου τουρισμού τα προπανδημικά ιστορικά υψηλά μεγέθη έχουν ξεπεραστεί αφού στην κορύφωση του 2019 οι Ινδοί τουρίστες που βγήκαν στο εξωτερικό έφτασαν τα 26,8 έκατ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 30 εκατ. τουρίστες το 2030, ο στόχος φαίνεται να έχει πιαστεί ήδη από την περασμένη χρονιά.

 

Όσο για τις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ινδών διεθνώς από τα 150 δισ. δολάρια του 2015 εκτιμάται από την McKinsey ότι θα ανέλθουν σε 410 δισ. δολάρια έως το 2030.μ

 

Και ο ΔΑΑ περνά στην Ινδία

 

Να σημειωθεί ότι και ο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» ποντάρει στην Ινδία καθώς μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2026 αναμένεται να δεχτεί και τα πρώτα δρομολόγια της Air Indigo. Να σημειώσω ότι τον τον περαμσένo Δεκέμβριο η διοίκηση του ΔΑΑ είχε υποδεχτεί στην Αθήνα εκλεκτή ομάδα Ινδών αντιπροσώπων του τουρισμού, που ειδικεύονται στην ινδική αγορά FIT τουρισμού, στον πολυτελή τουρισμό, στον τουρισμό αναψυχής και στις γαμήλιες εκδηλώσεις, καθώς και τέσσερα μέλη του ινδικού τουριστικού Τύπου.

 

Και τραπεζικό ενδιαφέρον

 

Να συμπληρώσω ότι πέρα από το ότι ο Ινδικής καταγωγής Prem Watsa έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε μεγάλες ελληνικές εταρείες, όπως η MetlenEurobank κτλ. Και βέβαια η Eurobank είναι εκείνη που προωθεί την διμερή σχέση μέσα από Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας Ινδίας. Το Μάιο έλαβε χώρα το πρώτο, που συνδιοργάνωσαν η Eurobank και το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου στην Αθήνα, την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η εκδήλωση συγκέντρωσε 300 εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων με ισχυρό εξωστρεφή προσανατολισμό, καθώς και ανώτατα στελέχη μεγάλων ινδικών εταιρειών, που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και την Κύπρο, είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαθιδρύσουν παρουσία στις χώρες αυτές.

 

Στρατηγικός δρόμος και η Κύπρος

 

Να σημειώσω ότι η Eurobank έχει ως στρατηγικό όραμα τη σύνδεση των αγορών μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). Αξιοποιεί, δε, το ότι περιφερειακός τραπεζικός Όμιλος με ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου μάλιστα οργάνωσε ανάλογο Επιχειρηματικό Forum το Μάιο στη Λεμεσό.

 

Στο limit up η Manchester United

 

Και μια για μεγάλες επενδύσεις να σας περάσω στο ποδόσφαιρο όπου κι εκεί ινδικοί κολοσσοί παίζουν ρόλο. Έτσι με βάση ανάλυση της Ozios Broker και του Adam Austera, η Manchester United εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο αναγνωρίσιμος και υψηλότερα αποτιμημένος εισηγμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία 1ης Ιουλίου 2025). Παρά τη μέτρια πορεία της τα τελευταία χρόνια στην Premier League, η ομάδα διατηρεί την ελκυστικότητά της στους επενδυτές χάρη στην τεράστια παγκόσμια βάση οπαδών της, καθώς και στα σταθερά έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις επίσημων προϊόντων και τα εμπορικά της δικαιώματα.

 

Και μερίσματα

 

Να σας πω, δε, ότι η Manchester United καταβάλλει τακτικά μερίσματα από το 2015, στοιχείο που την καθιστά ελκυστική για επενδυτές που επιδιώκουν σταθερά εισοδήματα. Ωστόσο, η μετοχή της παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αθλητικές επιδόσεις και στο ευρύτερο κλίμα της αγοράς, γεγονός που προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πορεία της στο UEFA Europa League κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης 2025 (1 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου), η οποία οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων κατά 17,4% και προκάλεσε προσωρινή άνοδο της μετοχής, παρά τις απογοητευτικές εμφανίσεις στην Premier League. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει πόσο στενά συνδέονται οι επενδύσεις σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους με την απόδοση στο γήπεδο αλλά και με τις γενικότερες οικονομικές και «ψυχολογικές» μεταβολές της αγοράς.

 

Ανοδικά το λάδι

 

Και μια και ο λόγος για χρηματιστήρια να σας πάω στο χρηματοστήριο του λαδιού. Βλέπω να «τσιμπάνε» οι τιμές. Από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης βλέπω ότι από τα 3,80 έχουμε πάει στα 4,28 ευρώ ανά λίτρο σε δημοπρασίες στην Κρήτη. Αυτά είναι βέβαια στοιχεία για ανώτατες τιμές. Εσχάτως ακούω και για τιμές πιο πάνω ακόμη και για 4,40 και πλέον. Μου λένε, δε, ότι υπάρχουν φήμες για σταθμίσεις μειωμένης παραγωγής, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες ατην Ισπανία.

 

Σωρός κοντέινερ για τις ΗΠΑ

 

Στο κλίμα αυτό να σας πω ότι ένεκα της απειλούμενης αύξησης δασμών στα προϊόντα μας και βέβαια στο λάδι έχουν εκτοξευθεί οι αποστολές αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι μεγάλος εξαγωγέας λαδιού έστειλε στις ΗΠΑ 40 εμπορευματοκιβώτια για να τα τιμολογήσει με το πρότερο καθεστώς δασμών και να προλάβει τα χειρότερα. Για να δούμε θα έλθουν;

 

Τρικ και φαντασία κατά των δασμών

 

Στο κλίμα αυτό να σας πω ότι με το αλουμίνιο να απειλείται με δασμούς έως και 50% οι Έλληνες κατασκευαστές προφίλ που έχουν σημαντική θέση στην αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανακαλύπτουν τρόπους για να απομειώσουν τις επιβαρύνσεις και να κρατήσουν μερίδια. Π.χ. μου μετέφερε φίλος ότι δεν στέλνουν τα προφίλ για μεταποίηση εκεί στις ΗΠΑ αλλά τα μετατρέπουν εδώ πχ σε κουφώματα κτλ και τα στέλνουν με κοντέινερ εκεί έτοιμα. 'Έτσι, όμως, ένεκα της χαμηλής χαμηλότερης ποσόστωσης του καθαρού αλουμινίου στο τελικό προϊόν, κάπως, απορροφάται η επιβάρυνση στο σύνολο του «πακέτου». Τέχνας κατεργάζεται η ανάγκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ