Παγώνουν... κατόπιν εορτής τα επιτόκια στα στεγαστικά

Βραχνάς που εκτροχιάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και γεννά νέα «κόκκινα» δάνεια έχει γίνει το επιτόκιο στεγαστικών δανείων που βρίσκεται στα ύψη. Οι αυξημένες δόσεις δανείων καθιστούν σχεδόν αδύνατο οι δανειολήπτες να παραμείνουν συνεπείς λόγω και της γενικευμένης ακρίβειας στην αγορά.

 

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες εμφανίζονται να επιχειρούν να ανακόψουν τη δημιουργία κόκκινων δανείων.

 

Ειδικότερα, τα τραπεζικά ιδρύματα παγώνουν για περίπου ένα χρόνο τα επιτόκια βάσης βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

 

Το μέτρο όμως δεν λύνει κανένα απολύτως πρόγραμμα αφού το πάγωμα γίνεται μετά τις 30 Μαρτίου του 2023. Επομένως, οι μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν θεωρούνται «κανονικότητα» για τις τράπεζες.

 

Ποιες είναι όμως οι αυξήσεις; Οι δόσεις των δανείων είναι αυξημένες από 25 έως 30%. Αυτό σημαίνει πως μία δόση 500 ευρώ έχει γίνει 650 ευρώ με αποτέλεσμα πολλά δάνεια να οδεύουν ολοταχώς προς… κοκκίνισμα.

 

Το προεκλογικό πάγωμα των επιτοκίων κατά πηγές αποτελεί θετική απάντηση των τραπεζιτών στην πρόταση του Χρήστου Σταϊκούρα.

 

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου:

 

  • Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
  •  
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Δηλαδή, στα τέλη του Μαρτίου 2023. Οι δόσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.
  •  
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
  •  
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν απαιτείται και έγκριση από την ΕΕ.

 

Στουρνάρας: Κοντά το τέλος της αύξησης των επιτοκίων

 

Στην εκτίμηση πως έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ «η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό», για να συμπληρώσει πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα.

 

Η ΕΚΤ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων

 

Μόλις της Δευτέρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας, Γκεντιμίμας Σίμκους εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει ήδη το μεγαλύτερος μέρος των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο Λιθουανός αξιωματούχος ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος στον δρόμο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ «έχει ήδη καλυφθεί».

 

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κόσμο μας σήμερα και αυτοί δεν πρέπει να αξιολογούνται απομονωμένα σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχουν στον πληθωρισμό και στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Πρέπει να συνυπολογίσουμε όλους αυτούς του παράγοντες» τόνισε ο Σίμκους.

 

Αναφερόμενος στις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων, ο Λιθουανός αξιωματούχος είπε ότι «για τις αποφάσεις των επιτοκίων, οι ευρύτερες τάσεις είναι πολύ σημαντικότερες απ' ότι οι μεμονωμένοι παράγοντες».

 

Σημειώνεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στον στόχο που έχει θέσει, το 2%.

 

Τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

 

Στο τραπέζι ακόμα οι αυξήσεις

 

Το ενδεχόμενο μίας νέας σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα βρίσκεται «ακόμα στο τραπέζι», αν δεν επιδεινωθούν οι αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε πρόσφατα ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

 

Ειδικότερα, παρόλο που αναγνώρισε ότι οι τραπεζικοί τριγμοί που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια επίδραση με τις αυξήσεις επιτοκίων λειτουργώντας περιοριστικά για την πίστωση, ο Χόλτσμαν δήλωσε ότι «αισθάνομαι πώς πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία μας».

 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βιέννη, «προς το παρόν έχει επιστρέψει λίγη αισιοδοξία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο είδος αβεβαιότητας».

 

«Εάν τα πράγματα τον Μάιο δεν έχουν γίνει πραγματικά πιο τρομερά, νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά άλλες 50 μονάδες βάσης (σ.σ. 0,5%) και συγκεκριμένα, εάν δεν προκύψει κάποια κοινωνική συμφωνία που να μετριάζει τον πληθωρισμό, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το επιτύχουμε εμείς», συμπλήρωσε.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ