Διαχρονικό το έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα ένστολα επαγγέλματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, αισθητή πτώση στις βάσεις για την εισαγωγή στη Σχολή Ευελπίδων, πολύ μικρότερη στη Σχολή Ικάρων.
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, έπαιξε οπωσδήποτε η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το 2021.
«Το 2021 και το 2022 η Σχολή Ευελπίδων όρισε τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την εισαγωγή των υποψηφίων: 1,2. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κενές 139 θέσεις το 2022 και 109 το 2021. Η διαπίστωση πως ο στρατός μένει χωρίς αξιωματικούς, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κενών θέσεων, οδήγησε στον εξορθολογισμό του συντελεστή, που φέτος μειώθηκε στο 1. Και πάλι, όμως, οι κενές θέσεις για το 2023 είναι 77, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό της ανάγκης να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ΕΒΕ», επισημαίνει ο κ.Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός-ερευνητής, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως «στη Σχολή Ευελπίδων υπάρχουν δύο τμήματα, τα Όπλα και τα Σώματα. Στο πρώτο θα πάνε όσοι προορίζονται για μάχη – πεζικό, τεθωρακισμένα… Στα Σώματα συμπεριλαμβάνεται ο εφοδιασμός, οι μεταφορές, η υποστήριξη γενικά». Ειδικότερα, φέτος, στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα, η βάση εισαγωγής ήταν 12.220 μόρια, όταν αντίστοιχα πέρσι ήταν 14.025 και πρόπερσι 13.021. Το μακρινό 2013, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει 16.105 μόρια για να εισαχθούν στη συγκεκριμένη σχολή.
Στη Σχολή Ικάρων, όπου η αίγλη των ιπταμένων συγκινεί πολλά παιδιά, η διαφορά στη βάση εισαγωγής μεταξύ των φετινών και των περσινών Πανελλαδικών είναι ανεπαίσθητη – μόλις 10 μόρια: 16.125 και 16.135 αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη άνοδος στις βάσεις, ωστόσο, σημειώθηκε στους Μηχανικούς της Σχολής Ικάρων, αφού ανέβηκαν κατά 440 μόρια.
Από 17.850 της περσινής βάσης, πήγε στα 18.290 φέτος. «Όχι οι ιπτάμενοι αλλά οι μηχανικοί ανέβηκαν φέτος. Δεν σημαίνει, όμως, ότι κάτι άλλαξε ουσιαστικά. Ήταν καλές οι επιδόσεις των παιδιών, ενώ οι βάσεις του 2ου πεδίου από το οποίο εισάγονται οι υποψήφιοι, ανέβηκαν συνολικά. Επιπλέον, έχει μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων του συγκεκριμένου πεδίου», εξηγεί ο κ.Στρατηγάκης. Όσο για τους λόγους προτίμησης του τμήματος Μηχανικών, ο ίδιος θα πει: «Ίσως οφείλεται στο σαφώς χαμηλότερο ποσοστό επικινδυνότητας σε σχέση με τους ιπτάμενους αλλά και στο κύρος που συνοδεύει το επάγγελμα. Ανέκαθεν το τμήμα Ικάρων (ΣΙ) Μηχανικοί (ΣΜΑ) είχε την υψηλότερη βάση μεταξύ των στρατιωτικών σχολών».
Ένα flashback δεκαετίας για την ανίχνευση των προτιμήσεων των νέων στις στρατιωτικές σχολές καθιστά πολύ δύσκολη τη σύγκριση με το σήμερα, αφού οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. «Δεν υπήρχε η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής, η οποία αποκλείει πολλά παιδιά. Δέκα χρόνια πριν, καλύπτονταν όλες οι θέσεις στις σχολές αυτές», υπογραμμίζει ο ίδιος.