Το πάρτι που έγραψε ιστορία και έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα
Ήταν σαν σήμερα όταν ένα πάρτι έγραψε ιστορία: το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένηςπου εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης και σημάδεψε ανεξίτηλα τις συναυλίες της μεταπολίτευσης.
Το πάρτι πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1983 και δικαίως (αν και με κάποια δόση υπερβολής) χαρακτηρίστηκε ως το «Woodstock της Ελλάδας». O Λουκιανός Κηλαηδόνης σχεδίαζε και προετοίμαζε το «πάρτι στη Βουλιαγμένη» πάνω από ένα χρόνο, οραματιζόμενος «μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο», μία καλοκαιρινή μουσική γιορτή με παρεΐστικο κλίμα κάτω από το φως του φεγγαριού.
Ήδη από τις αρχές εκείνου του έτους άρχισε να υλοποιεί την ιδέα του, κλείνοντας την πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη, η οποία έπρεπε να μεταμορφωθεί σε συναυλιακό χώρο. «Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου» είπε σε μια κατοπινή συνέντευξή του.
Στο πάρτι εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.
Για το πάρτι της Βουλιαγμένης κόπηκαν γύρω στα 25.000 εισιτήρια, όμως μέσα στο χώρο της συναυλίας βρέθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που την παρακολούθησαν εκτιμάται στους 70.000, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πηδούσαν τους φράχτες για να μπουν στο χώρο της συναυλίας – ήταν μάλιστα τέτοια η κοσμοσυρροή, που προκλήθηκε τεράστιο μποτιλιάρισμα στην παραλιακή λεωφόρο.
Το πάρτι της Βουλιαγμένης άφησε εποχή κυρίως επειδή για πρώτη φορά έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, με το τολμηρό εγχείρημα του Λουκιανού Κηλαηδόνη να δικαιώνεται απολύτως.
Ολόκληρη η συναυλία, καθώς και η προετοιμασία της, συνολικής διάρκειας άνω των δέκα ωρών, κινηματογραφήθηκε και το μονταρισμένο υλικό διάρκειας περίπου δύο ωρών προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση λίγο καιρό αργότερα.