Πασίγνωστοι καλλιτέχνες ζητούν μποϊκοτάζ της Eurovision 2019 στο Ισραήλ

Το Ισραήλ πρόκειται να διοργανώσει την Eurovision του 2019 τον επόμενο Μάιο, ύστερα από τη φετινή νίκη της Νέτα Μπαρζιλάι.

 

 

Ωστόσο, με ανοιχτή τους επιστολή στον Guardian, καλλιτέχνες όπως ο Μπράιαν Ίνο, οι Wolf Alice, οι Knife και ο νικητής του 1994 από την Ιρλανδία Τσάρλι ΜακΓκέτιγκαν κάνουν έκκληση για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού αν όντως πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ.

 

 

 Όπως γράφουν: «Μέχρι οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να απολαμβάνουν ελευθερία, δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν θα έπρεπε να γίνονται επαγγελματικές συνεργασίες σα να μη συμβαίνει τίποτα με τη χώρα που τους αρνείται τα βασικά τους δικαιώματα».

 

 

Ανάμεσα στους υπογράφοντες, υπάρχουν τα όνοματα του Νικ Σέιμουρ (Crowded House), των σκηνοθετών Αλέν Γκιροντί και Κεν Λόουτς, αλλά και των σεναριογράφων και σκηνοθετών Μάικ Λι και Άκι Καουρισμάκι.

 

 

Η επιστολή καταλήγει: «Καταλαβαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης απαιτεί την εύρεση μιας τοποθεσίας που δεν θα δημιουργεί αυτό το χάσμα για την Eurovision του 2019. Θα πρέπει να ακυρώσει την πραγματοποίησή της στο  Ισραήλ και να τη μεταφέρει σε μία άλλη χώρα με καλύτερο ιστορικά όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αδικία διχάζει ενώ η επιδίωξη της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώνει.»

 

 

Στο μεταξύ, πρόσφατα η Λάνα Ντελ Ρέι αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμμετοχή της στο Meteor φεστιβάλ στο Ισραήλ μετά από τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από ακτιβιστές, αλλά και τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd.

 

 

 

 

Το ίδιο συνέβη και με την Lorde, αλλά όχι και με τους Νικ Κέιβ και οι Radiohead που εν τέλει εμφανίστηκαν στο Ισραήλ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου.