Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Ο Γιώργος Κοτανίδης έφυγε από τη ζωή, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Ο ηθοποιός και συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 74 ετών.

 

Την είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτανίδη έκανε γνωστή ο εκδοτικός Οίκος «Κείμενα», με ανάρτηση στο Facebook.

 

Στο μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση του εκδοτικού Οίκου σημειώνεται ότι τεράστια είναι η απώλεια που αφήνει, όπως τεράστια είναι και η κληρονομιά του.

 

«Έφυγε ο αγαπημένος φίλος του Φίλιππου Βλάχου και των εκδόσεων Κείμενα, ο σπουδαίος ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Η απώλεια τεράστια. Η κληρονομιά που άφησε επίσης», σημειώνεται.

 

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Φεβρουαρίου 1945. Πήγε σχολείο στη Δράμα και αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε για δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου όπως ανέφερε το βιογραφικό του «μπήκε κατά λάθος» κι έτσι κύρια ασχολία του ήταν η δημιουργία φοιτητικού θεάτρου και κινηματογραφικής λέσχης.

 

Με τη Δικτατορία, ο Γιώργος Κοτανίδης άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Το 1970, τελείωσε τη δραματική του Εθνικού Θεάτρου και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη και πολλά θέατρα και θιάσους. Το 20040, ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» όπου ανέβασε πολλά έργα.

 

Μεταξύ των θεατρικών έργων που έχει ανεβάσει είναι: Το δείπνο (2018), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Πρόβα νυφικού (2014), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Περικλής (2011), Δυτική αποβάθρα (2014).

 

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.».

 

Στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση ενσάρκωσε πολλούς ρόλους -κωμικούς και δραματικούς- σε τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα, έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια.

 

Στο πολιτικό πεδίο, ο Γιώργος Κοτανίδης είχε πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος και στη διάρκεια της Δικτατορίας, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς. Για τη δράση του συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

 

cnn.gr