Το δύσκολο «σταυρόλεξο» της ακρίβειας σε βασικά αγαθά καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενόψει του φθινοπώρου, με τις τιμές στα τρόφιμα να αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο δείχνουν αύξηση 12,3% σε ετήσια βάση στην κατηγορία των προϊόντων διατροφής, με τα φρούτα και τα λαχανικά να οδηγούν την κούρασα των ανατιμήσεων εμφανίζοντας αύξηση 19,4% και 15,5% αντίστοιχα, ενώ τα γαλακτοκομικά- αυγά ακολουθούν με 14,4%. Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί και η πορεία των διεθνών τιμών σε βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα στο σιτάρι και το ρύζι που καταγράφουν νέα ρεκόρ τις τελευταίες μέρες. Πέραν ωστόσο των τροφίμων και στα καύσιμα, οι αυξήσεις που καταγράφονται μέσα στο καλοκαίρι δημιουργούν προβληματισμό.
Από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, οι κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν, εντατικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και μέτρα, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αλλά και συμπληρωματικές του «καλαθιού του νοικοκυριού».