Ράφα: Φυγή απόγνωσης: Το Ισραήλ πανηγυρίζει ότι αποφεύχθηκε ανθρωπιστική καταστροφή

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

 

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου απειλείται ισραηλινή χερσαία επίθεσης ευρείας κλίμακας, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως αποφεύχθηκε «η ανθρωπιστική καταστροφή». Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, από την πλευρά του, είπε χθες πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αφανίσει, «θα μείνει», κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρει αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.

 

Έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή», όπως χαρακτηρίζουν την εξαναγκαστική μαζική έξοδο του αραβικού πληθυσμού μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

 

 Ράφα: Φυγή απόγνωσης- Το Ισραήλ πανηγυρίζει ότι αποφεύχθηκε ανθρωπιστική καταστροφή- Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

 

 

Μεγάλο μέρος των κατοίκων του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει μήνες τώρα αποφασισμένος να διατάξει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν κρυφτεί κατ’ αυτόν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

 

Εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες πρωτεύουσες, τονίζουν πως αντιτίθενται σε τέτοια επιχείρηση στην πόλη, που μετατράπηκε σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων.

 

«Διαφωνία» με την Ουάσιγκτον

 

Ο κ. Νετανιάχου διεβαβαιώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απέτρεψαν την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα, αφού «κάπου μισό εκατομμύριο» Παλαιστίνιοι «απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη ζώνη των μαχών».

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της πόλης από την 7η Μαΐου.

 

«76 χρόνια μετά τη Νάκμπα, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εκτοπίζονται βίαια. Στη Λωρίδα της Γάζας, 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού εντατικοποιήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρεται στο Ισραήλ, τον κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της ανησυχίας για τον άμαχο πληθυσμό στη Ράφα. Μολαταύτα, η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε προχθές Τρίτη το Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην παράδοση πακέτου στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα περιλαμβάνει ιδίως οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

 

  • Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει «διαφωνία» με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη Ράφα. «Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», επέμεινε.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» τις επιχειρήσεις στη Ράφα προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπέβαλε σε «σκληρή δοκιμασία» τις διμερείς σχέσεις.

 

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι νέα Νάκμπα, είπε Γαζαίος καθώς έφευγε.

 

«Η Νάκμπα που ζούμε (…) είναι η χειρότερη απ’ όλες. Πολύ πιο σκληρή από εκείνη του 1948», είπε ο Μοχάμεντ αλ Φάρα, 42 ετών, που ήδη εξαναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά του και να φύγουν από το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις (νότια) για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Μεγάλο μέρος της πόλης αυτής μετατράπηκε σε ερείπια.

 

Στη Νάκμπα, περίπου 760.000 Άραβες στην Παλαιστίνη εξωθήθηκαν να εξοριστούν και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή στις περιοχές οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

 

«Εντατικές» μάχες

 

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα του πυροβολικού και μάχες στη Ράφα, στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ζαϊτούν, προάστιο της πόλης της Γάζας.

 

  • Η Χαμάς έκανε λόγο για συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην Τζαμπάλια. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως εκτυλίσσονται «εντατικές» μάχες εκεί, διαβεβαιώνοντας πως σκότωσαν «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».
  •  

Συνεχίστηκαν επίσης οι εχθροπραξίες σε «συγκεκριμένους τομείς» στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον «κέντρου εκπαίδευσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

 

Ο πόλεμος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα δεδομένα. Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου παραμένουν 128, ωστόσο τουλάχιστον 36 από αυτούς εκτιμάται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

 

Σε αντίποινα, το Ισραήλ διεξάγει έκτοτε στρατιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει πελώριες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας· τον όγδοο μήνα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.233 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

 

Αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου λέει πως δεν θέλει να μιλήσει για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας «προτού καταστραφεί η Χαμάς», ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ υπογράμμισε πως εναντιώνεται στην ιδέα το Ισραήλ να ασκήσει στρατιωτικό ή πολιτικό «έλεγχο» αφού τερματιστεί ο πόλεμος και πρόσθεσε πως προτιμά παλαιστινιακή εναλλακτική στη Χαμάς.

 

Περιμένοντας τη βοήθεια

 

Αφού μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν με άρματα μάχης σε τομείς της Ράφας την 7η Μαΐου και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, η ροή σταμάτησε.

 

Πλέον δεν εισέρχονται καύσιμα, απόλυτα απαραίτητα για να λειτουργούν βασικές υποδομές αλλά και για να κινούνται οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιρρίπτουν ευθύνες το μεν στη δε και αντιστρόφως. Η βοήθεια έχει μπλοκαριστεί επίσης στο Κερέμ Σαλόμ, το κυριότερο σημείο διέλευσης βοήθειας από το Ισραήλ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε προχθές μέσω X να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση στη Ράφα. Μάταια.

 

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες πως απέπλευσε από την Κύπρο πλοίο με πάνω από εκατό τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, όπου θα εκφορτωθεί στον τεχνητό λιμένα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και αναμένεται να είναι «επιχειρησιακός» εντός «ημερών», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

 

«Εκατοντάδες τόνοι» βοήθειας θα φθάσουν στον θύλακο αφού ανοίξει, διαβεβαίωσε ο Μπραντ Κούπερ, αξιωματικός που υπηρετεί στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

 

Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 600.000 τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα το τελευταίο δεκαήμερο

 

Γάζα: Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 600.000 τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα το τελευταίο δεκαήμερο

 

«Οι συνάδελφοί μας από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ – UNRWA – είπαν ότι μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 άνθρωποι – το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, καθώς η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται», ανέφερε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

 

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) είπε ότι χερσαίες εισβολές και σφοδρές μάχες αναφέρονται επίσης στο Ντέιρ Αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, καθώς και στην Τζαμπάλια (βόρεια). Πολλές από τις οικογένειες που μετακινούνται για άλλη μια φορά έχουν ήδη εκτοπιστεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

 

«Ανεξάρτητα από το αν θα μετακινηθούν ή θα μείνουν, οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται. Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών -συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας- πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται», σημείωσε ο κ. Χακ.

 

Η πρόσβαση, αναφέρει ο Φαρχάν Χακ, σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στη Γάζα συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς εκδίδονται νέες εντολές εκκένωσης και εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

Εκτός λειτουργίας ένα ακόμη νοσοκομείο

 

«Σύμφωνα με συνεργάτες μας, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Ράφα είναι εκτός λειτουργίας από σήμερα. Υπάρχουν τώρα οκτώ λειτουργικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μόλις ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σε συντονισμό με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συντριπτικής κλίμακας αναγκών στη Ράφα», είπε ο κ. Χακ.

 

Ο ΟΗΕ ερωτήθηκε σχετικά με ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει δραστηριότητα ενόπλων σε συγκρότημα που ανήκει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).

 

Η UNRWA δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο αυτού του βίντεο και δεν έχει καμία πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα ή την ακριβή τοποθεσία του βίντεο.

 

Θεωρείται πιθανό το βίντεο να προέρχεται από μια αποθήκη της UNRWA στη Ράφα που εκκενώθηκε την εβδομάδα της 6ης Μαΐου κατόπιν εντολής εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

 

Το προσωπικό της UNRWA ενημερώθηκε να αναχωρήσει από την εγκατάσταση για την ασφάλειά του. Επιπλέον, η UNRWA καταδίκασε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας έχει ζητήσει επανειλημμένα ανεξάρτητη έρευνα και λογοδοσία για την κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων του προσωπικού του ΟΗΕ.

 

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση του σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την ιερότητα και την ουδετερότητα των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ