Ρεπορτάζ: Μητσοτάκης εγκαλεί την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας γιατί… παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από αρχηγός των "υπερπατριωτών" κατά της συμφωνίας, απρόθυμος υποστηρικτής της

 

Όταν ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εαυτόν επικεφαλής ενός ετερόκλητου δήθεν “πατριωτικού” κινήματος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσβλέποντας στα… ψηφαλάκια που μπορούσε να κερδίσει με αυτόν τον τρόπο. Πράγματι, τις ψήφους τις απέσπασε και τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές – αλλά μάλλον δεν είχε υπολογίσει ότι θα ερχόταν η μέρα που θα αναγκαζόταν να… υπερασπιστεί ο ίδιος την εφαρμογή της συμφωνίας!

 

Ο πρωθυπουργός σε σημερινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηλιτεύει την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”, κάνοντας λόγο για μία πράξη η οποία “παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ερχόμενος στη… δυσάρεστη θέση να ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας που ο ίδιος καταδίκαζε ως καταστροφική για τη χώρα μας.

 

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: “Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ”.

 

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει, προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα: “Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας”.

 

Και καταλήγει: “Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων”.