Σκοπιανό: Κλειδώνει σήμερα ή αύριο το Βόρεια Μακεδονία

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ.

 

 

 

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα έχει επικοινωνία πρώτα με τον Μάθιου Νίμιτς και αργότερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι το «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes, αλλά και τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

 

Άτομα από το περιβάλλον του Ζόραν Ζάεφ κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο μετά την τελευταία εμπλοκή» καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις δύο πλευρές υπάρχουν οι συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών βρίσκονται σε επικοινωνία.

 

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η ελληνική πλευρά για λύση του θέματος.

 

Την ίδια στιγμή, κόντρα ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ, κάτω από το βάρος των χθεσινών συλλαλητηρίων.

 

Η ΝΔ, στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα και έγινε λόγος για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις». Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».