Σπάνιο ιατρικό περιστατικό: Αφαίρεσαν έμβρυο από το κεφάλι μωρού

Σε ένα εξαιρετικά σπάνιο ιατρικό περιστατικό, γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά ένα έμβρυο από τον εγκέφαλο ενός παιδιού 1 έτους.

 

Οι γιατροί βρήκαν το έμβρυο αφού το παιδί εμφάνισε καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, μεγέθυνση της περιφέρειας του κεφαλιού και συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.

 

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022, στο περιοδικό Neurology, αναφέρει ότι τα παιδιά ήταν μονοχοριακό δίδυμα. Δηλαδή, μοιράζονταν στη μήτρα της μητέρας τον ίδιο πλακούντα, αλλά βρίσκονταν σε διαφορετικούς αμνιακούς σάκους. Αυτού του τύπου τα δίδυμα, προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο και είναι πανομοιότυπα. Σε σπανιότατες περιπτώσεις, το ένα από τα έμβρυα απορροφάται από το άλλο και σταματά να αναπτύσσεται.

 

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μόλις 1 στις 500.000 γεννήσεις. Συνήθως το έμβρυο που δεν αναπτύσσεται δημιουργεί ογκίδιο στο υπογάστριο του άλλου εμβρύου, σφηνώνει δηλαδή πίσω από τους ιστούς που καλύπτουν το κοιλιακό τοίχωμα. Σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, ο όγκος δημιουργήθηκε στο κεφάλι καθώς απορροφήθηκε πολύ νωρίς, αναφέρει το Livescience.

 

Η ανωμαλία στην οποία ένα έμβρυο περιβάλλεται από ένα άλλο είναι γνωστή ως «έμβρυο σε έμβρυο» ή μερικές φορές «παρασιτικό δίδυμο». Το απορροφημένο δίδυμο τυπικά σταματά να αναπτύσσεται ενώ το άλλο συνεχίζει να αναπτύσσεται, ανέφερε η Miami Herald.

 

Το έμβρυο, φάνηκε στην εξέταση πως είχε σπονδυλική στήλη και δύο οστά ποδιών (το μηριαίο και την κνήμη) και δισχιδή ράχη, ένα γενετικό ελάττωμα κατά οποίο ένα μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι εκτεθειμένο, λόγω της προβληματικής ανάπτυξής του. Στην εξέταση που έγινε μετά την αφαίρεση του εμβρυακού όγκου από το παιδί, οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε ακόμα ένα άνω άκρο και εξογκώματα που έμοιαζαν με δάχτυλα.