ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ βρίσκονται στο Κίεβο.
Με τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι τέσσερις ηγέτες για πρώτη φορά μαζί στο Κίεβο, θα επισκέφτηκαν την πλατεία Μαϊντάν, προκειμένου «να αποτίσουμε φόρο τιμής στους υπερασπιστές της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπό την ηγεσία της Ρωσίας» σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους.
Ο Μακρόν ζητάει διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας και εκεχειρία 30 ημερών
Στόχος ένα κοινό αμερικανοευρωπαϊκό σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο θα συνοδεύεται από νέες «μαζικές ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε περίπτωση αποτυχίας.
ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI. Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών, «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο τρένο με το οποίο έφτασε σήμερα στο Κίεβο.
Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν εμφανίζεται με ενιαία και ενωτική γραμμή στο ουκρανικό, καθώς Σλοβακία και Ουγγαρία εκφράζουν έμπρακτα τις διαφωνίες τους στη στάση της Ε.Ε. με ανοίγματα στον Πούτιν.
Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Μόσχα για την επέτειο των 80 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Εντείνουμε την πίεσή μας στη ρωσική πολεμική μηχανή μέχρις ότου η Ρωσία να δεχθεί μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», τόνισαν σε χθεσινή, κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις ηγέτες.
Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ θα συμμετάσχουν μαζί με τον Ζελένσκι σε διαδικτυακή διάσκεψη με άλλους ηγέτες της «συμμαχίας των προθύμων», των δυτικών χωρών -κυρίως ευρωπαϊκών- που είναι έτοιμες να προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στο Κίεβο ενισχυμένοι από την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να δεχθεί άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, ενώ απείλησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθεί.
Ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να καταλήξουν «τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες» σε ένα κοινό αμερικανοευρωπαϊκό σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο θα συνοδεύεται από νέες «μαζικές ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε περίπτωση αποτυχίας.
«Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ υπέρ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και ζητάμε από τη Ρωσία να πάψει να εγείρει εμπόδια», τόνισαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Στο πλευρό των ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να δεχθεί μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη ειρήνη με διάρκεια», πρόσθεσαν.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πριν κηρυχθεί εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση», σε μια περίοδο που «τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν με σίγουρο τρόπο» στο μέτωπο. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.