Μακεδονία, διαπραγμάτευση, Σκόπια, Συρίγος, καθηγητής, ταυτότητα, ουσία

Α. Συρίγος: Η ουσία της διαπραγμάτευσης για τα Σκόπια (Ηχητικό)

« Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει ως τώρα το ζήτημα της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων», αποκάλυψε χθες σε νέα του συνέντευξη στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, ο πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου, Ζόραν Ζαέφ. Η αποκάλυψη αυτή, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, για τα είδος και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι το ζήτημα της ταυτότητας, δηλαδή πως θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και πως θα αποκαλούν οι υπόλοιποι λαοί και τα υπόλοιπα κράτη τους Σκοπιανούς, είναι από μείζονα, αν όχι το μείζον, ζήτημα και η ουσία της διαπραγμάτευσης.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει παραδεχθεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι ένα από τα θέματα του συνόλου της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, μερικά ακόμη θέματα είναι ο αποκλεισμός επεκτατικών διαθέσεων από τους Σκοπιανούς, οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ο καθορισμός ονομασίας της γλώσσας (π.χ. δεν είναι η “Μακεδονική γλώσσα”) κλπ.

 

Την κορυφαία σημασία του ζητήματος του καθορισμού ταυτότητας για το λαό των Σκοπίων, δηλαδή τι είναι, πως θα αυτοαποκαλούνται και πως θα του αποκαλούν, αποτυπώνει με καθαρότητα, σε πολύ σύντομη ανάλυση μόλις δυο λεπτών ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος. Μπορείτε να ακούσετε το μόλις δυο λεπτών ηχητικό που εξασφάλισε το loutraki365.gr για τους φίλους του, από συνέντευξή του στο CNN Greece, για να μάθουμε όλοι και να κρίνει καθένας μόνος του, με βάση τη γνώση και τα πραγματικά γεγονότα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ