Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ: Δεν αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την υγεία, δήλωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Πρόκειται αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, σηματοδοτείται ένα συμβολικό τέλος στην καταστροφική πανδημία κορονoϊού που προκάλεσε αδιανόητα «λουκέτα», ανέτρεψε τις οικονομίες παγκοσμίως και σκότωσε σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

«Χθες, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχω αποδεχτεί αυτή τη εισήγηση. Επομένως, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας για τον Covid-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

 

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δήλωσε αρχικά ότι ο κορονοϊός αντιπροσώπευε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για περισσότερα από τρία χρόνια από τις 30 Ιανουαρίου 2020. Το καθεστώς αυτό βοηθά στην εστίαση της διεθνούς προσοχής σε μια απειλή για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμβόλια και θεραπείες. Η άρση του είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, είπε ο ΠΟΥ, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω των 100.000 ατόμων την εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε λίγο περισσότερο από 3.500 την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

 

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κηρύσσει την αρχή ή το τέλος των πανδημιών, αν και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020.

 

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ

 

Δήλωση σχετικά με τη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) για την πανδημία της νόσου των κορονοϊών (COVID-19)

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της δέκατης πέμπτης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) (ΔΥΚ) σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, από τις 12:00 έως τις 17:00 CET.

 

Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από τον COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2. Η θέση της επιτροπής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Αναγνωρίζοντας τις εναπομένουσες αβεβαιότητες που θέτει η πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψε ότι είναι καιρός να μεταβούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές της Επιτροπής σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Διαπιστώνει ότι το COVID-19 είναι πλέον ένα καθιερωμένο και συνεχιζόμενο υγειονομικό ζήτημα που δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις και τις εξέδωσε σύμφωνα με την παρακάτω δήλωση. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα συγκαλέσει μια Επιτροπή Αναθεώρησης της ΔΥΑ για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης 2023-2025 COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα συμβαλλόμενα κράτη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες προσωρινές συστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συμβούλους της Επιτροπής για τη δέσμευση και τις συμβουλές τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΟΥ στην αγγλική γλώσσα εδώ.

 

Κυριακίδου: Μπορούμε να προχωρήσουμε μετά από 38μηνες

 

«Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη. Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε στην ανάρτησή της στο τουίτερ: «Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ