«Θερμό» δίμηνο στα ελληνοτουρκικά φοβάται η Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα και τις πρόωρες κάλπες της 24ης Ιουνίου είναι Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Τουρκία και προσπαθούν να αναλύσουν την «επόμενη ημέρα».

 

 

Για το προσεχές  διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται σε εγρήγορση. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείεται να οξυνθεί μέσα στις επόμενες 66 ημέρες,δεδομένου ότι αυτή η πολιτική εξωτερίκευσης ακολουθείται τακτικά και από το AKP και τον πρόεδρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τους ακροδεξιούς του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 

 

Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει πως καταγράφεται ποιοτική  αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, βάση της οποίας η γειτονική χώρα προέβη σε ακόμη ένα βήμα στην «επιχείρηση αναθεωρητισμού», διακηρύσσοντας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, πέρα από την πάγια τακτική απόπειρας δημιουργίας «γκρίζων ζωνών».

 

 

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια: το καλό σενάριο λέει πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν.

 

 

Δεδομένου όμως πως, μέχρι στιγμής, τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με πολλές παραμέτρους, η ελληνική  πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο οι οποίες στη συνέχεια, μέσω των διμερών επικοινωνιών, θα οδηγούνται στην προσωρινή αποκλιμάκωση, όπως είχε γίνει με την πτώση του Mirage και την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ-Τσίπρα.

 

 

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να περιλαμβάνει πολλές εθνικιστικές «κορώνες», προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, η οποία θα στοχοποιεί την Ελλάδα ως «εχθρό της Τουρκίας».

 

 

Αυτό το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις προσεχείς κυβερνητικές συσκέψεις.