Τώρα: Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για την ονομασία των Σκοπίων

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, έχει αυτή την ώρα (από τις 9:00 το πρωί, 12/4/2018), στην Οχρίδα (ή Αχρίδα), ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Οι επικεφαλείς της διπλωματίας των δυο χωρών, θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, από το σημείο που είχαν μείνει στις πρόσφατες μεταξύ τους συναντήσεις.

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφθασε στην Oχρίδα, χθες το βράδυ, από το Βελιγράδι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 

Στην Oχρίδα τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.

 

Οι σημερινές συνομιλίες διεξάγονται το πρωί και υπό το πρίσμα μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού τώρα πλέον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, όπως και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού. Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ακολουθεί συνέντευξη τύπου. Για την όποια εξέλιξη το loutraki365 θα ενημερώσει άμεσα με νέα δημοσίευση.

 

Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές».

 

«Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη».

 

«Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, πριν από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος.

 

«Πιστεύω ότι η προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά τη διαδικασία δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες το γεγονός ότι αυτός ο γύρος διεξάγεται στην Αχρίδα» ανέφερε.

 

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

 

Το βράδυ, όπως αναφέρει το σχετικό του τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιστρέφει στη χώρα μας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ/Real

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ