Ζάεφ, Σκόπια, ΠΓΔΜ, ονομασία, διαπραγματεύσεις, Ελλάδα, λύση

Ζάεφ: Με την Ελλάδα πλησιάζουμε σε συμφωνία για το όνομα!

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστική λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε χθες, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ζόραν Ζάεφ.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως τη δήλωση αυτή, έκανε ο υποτιθέμενα μετριοπαθής πολιτικός της γείτονος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια και ο ίδιος ανέφερε ότι «η ΠΓΔΜ έκανε το τελευταίο διάστημα κάποια βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», ενώ σημείωσε ότι η παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος αυτού...

 

 «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό, είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους».

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με μικρή χρονικά, απόσταση από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ.

 

Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και εκεί είναι το “καυτό” σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς) και την φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι «η πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες ή συνόδους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ