Ζελένσκι: Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στη χερσόνησο της Κριμαίας, συγχαίροντας τον στρατηγό Σίρσκι για την επιχείρηση.

 

«Σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν ένα πλήγμα ακριβείας εναντίον των κατακτητών στο Τζανκόι, σε ένα αεροδρόμιο», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε τη νύχτα στη δημοσιότητα. «Σας ευχαριστώ, πολεμιστές. Σας ευχαριστώ για την ακρίβειά σας. Ευχαριστώ τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (Ολεξάντρ) Σίρσκι για την οργάνωση αυτής της επιχείρησης», συμπλήρωσε.

 

Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς όλους τους στρατιώτες που συμμετέχουν σε «ειδικές επιχειρήσεις» για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών του εχθρού.

 

Η περιοχή Τζανκόι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

 

18 οι νεκροί στο Τσερνίχιβ

 

Εν τω μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Ιβανο-Φρανκίφσκ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Suspiline, ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπτανται στην περιοχή.

 

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τριπλό ρωσικό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Τσερνίχιβ, μεγάλη πόλη της βόρειας Ουκρανίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε για άλλη μια φορά τη λύπη του για την έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των Δυτικών.

 

Χθες το βράδυ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει το Σάββατο για ένα πακέτο 61 δισεκ. δολαρίων βοήθειας για την Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικής, για το οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει «πολύ θετικός».

 

Στο Τσερνίχιβ, όπου σε φωτογραφίες που δόθηκαν επισήμως στη δημοσιότητα εικονίζονται λίμνες αίματος στον τόπο της τραγωδίας, η Όλγκα Σαμοϊλένκο, μια κάτοικος, αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο πώς κατέφυγε με τα παιδιά της στο διάδρομο της πολυκατοικίας τους για να προστατευθούν, όταν εξερράγη ο πρώτος πύραυλος το πρωί της Τετάρτης.

 

«Οι γείτονές μας ήταν ήδη εκεί. Αρχίσαμε να φωνάζουμε για να ξαπλώσουν όλοι στο πάτωμα. Έγιναν άλλες δύο εκρήξεις. Τρέξαμε τότε μέχρι το πάρκινγκ», είπε αυτή η 33χρονη γυναίκα.

 

Σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 77 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

 

Σύμφωνα με τις αρχές, από την επίθεση υπέστησαν ζημιές κοινωνικές υποδομές, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα νοσοκομείο και είκοσι πολυκατοικίες.

 

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν είχε αρκετά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να εμποδίσει αυτό το πλήγμα, που ήταν αναμφίβολα το πιο φονικό εναντίον αυτής της ιστορικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, και περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

 

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν η Ουκρανία είχε λάβει αρκετό εξοπλισμό αντιαεροπορικής άυμνας και αν η αποφασιστικότητα του κόσμου να αντισταθεί στο ρωσικό τρόμο ήταν επαρκής», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

 

 

 

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

 

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Φωτογραφία αρχείου)

 

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος πιθανόν θα διεξαχθεί σήμερα ή αύριο Παρασκευή, δήλωσαν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές, καθώς οι συνομιλίες για το ζήτημα συνεχίζονται.

 

Προχθές Τρίτη, διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν πως η ψηφοφορία θα γινόταν σήμερα, όμως η κατάσταση στο μεταξύ μεταβλήθηκε και ορισμένα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ του να διεξαχθεί αύριο. Χθες βράδυ δεν είχε ληφθεί ακόμη απόφαση, έλεγαν διπλωμάτες.

 

Επικρατεί ακόμη «αβεβαιότητα», συνόψισε ο σλοβένος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σάμουελ Τζμπόγκαρ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως και τα δύο σενάρια είναι πιθανά.

 

«Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο στις 15:00. Είμαι σίγουρος. Αν δεν με πιστεύετε, θα το δείτε αύριο», δήλωσε από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ.

 

Η αποστολή της Μάλτας, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Απρίλιο, δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα σε αυτό το στάδιο.

 

Πάντως, όποια κι αν είναι η ημέρα που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, το παλαιστινιακό εγχείρημα μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία, εξαιτίας της εναντίωσης των ΗΠΑ, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Το σχέδιο απόφασης που έχει καταρτιστεί από την Αλγερία «εισηγείται στη Γενική Συνέλευση το κράτος της Παλαιστίνης να γίνει δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

 

Για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ, απαιτείται καταρχήν θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

 

Οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά αυτόν τον μήνα τη διαδικασία ένταξης τους στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους, που ανάγεται στον Σεπτέμβριο του 2011, με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, επικαλούμενοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διαρκούν πάνω από μισό χρόνο, και τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών —παρότι θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου— στη Δυτική Όχθη.

 

Τον Νοέμβριο του 2012 εξασφάλισαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης απλά «καθεστώς κράτους-μη μέλους παρατηρητή».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ